Achtenveertig uur rust geldt voor een amateurvoetballer niet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit paasweekend wordt er door diverse teams een dubbelprogramma afgewerkt. Een dubbelprogramma wat betekent dat veel amateurelftallen binnen 48 uur twee keer in actie moeten komen.
Johan Staal
Op donderdag 27 november 2014 werd het duel Estoril-PSV na vijfenveertig minuten gestaakt. De overvloedige regenval zorgde er voor dat er niet verder gespeeld kon worden. Dat zorgde voor paniek in de tent want hierdoor kwam het duel PSV-Feyenoord, dat voor 30 november op het programma stond, in gevaar. De regel is namelijk dat er 48 uur tussen twee duels moet zitten wat, doordat het duel in Estoril op vrijdag 29 november om 17.00 verder gespeeld zou worden, een lastig verhaal zou gaan worden. Een uitwijk naar zondagmiddag 17.00 uur zou nog gaan maar uiteindelijk werd het duel op woensdag 3 december gespeeld.
Bovenstaande is een regel van de KNVB die hier mee laat zien dat het een bond is die duidelijk met twee maten meet. Om een voorbeeld te nemen, het eerste team van voetbalvereniging Warffum speelt, precies zoals meerdere teams, dit paasweekend twee keer. Op zaterdag werd voor de Warffumers het duel tegen Blauw Geel’15 ingelast en voor paasmaandag mocht het inhaalduel tegen Zuidhorn gespeeld worden. Nu weten we dat dit vroeger wel vaker gebeurde maar is het wel zoals er zaterdag in Kloosterburen te beluisteren viel bij de staf van een team dat ook met een dubbelprogramma geconfronteerd werd. ‘Ongeveer vijf jaar geleden is de KNVB van paasmaandag naar paaszondag gegaan. Daar waren de clubs blij mee want dat zorgde gewoon voor meer duidelijkheid. Maar opeens worden we weer geconfronteerd met een dubbelprogramma waardoor je niet compleet bent terwijl je nog wel ergens om speelt.”
Inderdaad een vreemd besluit van de bond wat ook nog eens voor competitievervalsing zorgt. Om weer Warffum als voorbeeld te nemen, de geelhemden moesten het zaterdag opnemen tegen Blauw Geel’15 en op paasmaandag tegen Zuidhorn. De Warffumers beschikken echter  niet over een veld wat door de beroemde Belgische biljarter Raymond Ceulemans als een biljartlaken herkend zal worden. Sterker nog, het veld in Warffum vraagt om werkvoetbal wat door de Warffumers dus binnen 48 uur tot twee keer toe geleverd moest worden. Dat is vreemd want waar de duurbetaalde ‘profi’s achtenveertig uur mogen rusten moeten goedwillende amateurs na een rustperiode van iets meer dan 42 uur weer op het veld staan. Dat zorgt er ook nog eens voor dat alle teams die samen met Zuidhorn nog in de race om de tweede periode zijn  benadeeld worden. Het zou namelijk een wonder zijn wanneer Warffum, nadat het duel tegen Blauw Geel’15 iets meer dan 42 uur geleden afgefloten werd, dat zou kunnen brengen wat nodig is om een sterk Zuidhorn te verslaan. Het zou prachtig zijn maar dat is eerder een utopie dan werkelijkheid. Je hoort het vaker, bestuursleden, trainers en spelers die verbaasd zijn over het inplannen van wedstrijden die eerder in het seizoen afgelast zijn. Ingelaste wedstrijden die doordeweeks voor grote problemen zorgen maar volgens velen heel simpel op te lossen zijn. Competities met in totaal twaalf ploegen en van begin maart tot begin juni doorvoetballen zodat ook de amateurvoetballer minimaal zijn 48 uur rust krijgt die volgens de bond in het amateurvoetbal niet, maar de duurbetaalde ‘profi’s’ wel nodig zijn om optimaal te kunnen presteren.