Zomertijd leuk maar niet altijd voor een voetbalclub

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In het weekend van 28/29 maart gaan we weer naar de zomertijd. Dan mogen we de klok weer een uur vooruit zetten zodat het ’s avonds weer wat langer licht wordt. Het aanbreken van de zomertijd wordt door velen euforisch begroet maar waar veel voetbalverenigingen toch wat anders over denken.
Johan Staal
Als het woord zomertijd aan de horizon verschijnt gaan bij veel voetbalverenigingen de alarmbellen rinkelen. Alarmbellen die rinkelen omdat de KNVB het weer behaagd om diverse teams zo snel mogelijk doordweeks op pad te sturen omdat het voetbalbalseizoen, inclusief de nacompetities, voor 1 juni gereed moet zijn.
Qua afgelastingen was er dit jaar weinig reden tot klagen hoewel er altijd uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Daardoor moeten er toch een groot aantal standaardteams doordeweeks aan de bak voor een of meerdere duels die nog ingehaald moeten worden. Dat zorgt uiteraard voor de nodige problemen bij veel verenigingen omdat de KNVB het motto hanteert, het doel heiligt alle middelen. Teams moeten meer dan een uur in de auto zitten omdat er zonodig doordeweeks gespeeld moet worden in een competitie die in het weekend van 10 mei zijn laatste speelronde heeft. Een belachelijke actie van een bond die maar weer eens laat zien dat het geen idee heeft met wat voor problemen het zijn leden opzadelt. Deze week sprak ik een trainer die in april op een donderdagavond in Woldendorp wordt verwacht. Als je thuishaven in de buurt van Assen ligt is dat op een doordeweekse avond een aardig ritje. Niet alleen qua afstand maar zeker gezien de verkeersdrukte die je tussen 16.45 uur en 17. 45 uur gaat tegenkomen. Want dat is het verhaal, er moet in de avondspits vertrokken worden omdat de bond de aanvangstijd op 18. 45 heeft bepaald. De technische staf was dan ook bepaald niet blij met het besluit van de bond om het in te halen duel tegen WEO op een donderdagavond te moeten spelen. Iets wat volstrekt logisch is als je weet dat de selectie en technische staf of werkt of nog naar school gaat. Iedereen is dus niet in de gelegenheid om 'even' vrij te nemen omdat er op een donderdagavond ingehaald moet worden. De logica van het vroeg eindigen van het seizoen ontgaat de meesten al jaren. Want de kul dat er dan eerder groot onderhoud aan de velden gepleegd kan worden is evenmin de waarheid dan dat Sep Blatter nog nooit steekpenningen heeft aangenomen.
Maar de verenigingen zijn er klaar mee want er zijn ongetwijfeld teams die geen beroep kunnen doen op vaste krachten die hun moeten helpen in hun strijd tegen degradatie of bepalend kunnen zijn om promotie of een kampioenschap te bewerkstelligen. Dat was datgene wat ik deze week hoorde van een vereniging die niet over een brede selectie beschikt en nu maar moet afwachten of iedereen rond 16.00 uur vrij kan krijgen van school of werk. Want om op tijd in Woldendorp te zijn moet men wel om 16. 45 uur in de auto te zitten voor een wedstrijd die zonodig doordeweeks gespeeld moet worden. En waarom? Ja, waarom eigenlijk als je weet dat de zomervakanties in het noorden pas vanaf  4 juli t/m 16 augustus ingepland staan.