Het amateurvoetbal draait op voor het ‘speeltje’ van Michael van Praag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een paar maanden geleden maakte Michael van Praag bekend dat hij zich kandidaat ging stellen voor de functie van voorzitter van de Wereldvoetbalbond. Een nobel streven van Michael van Praag die met een bedrag van bijna 400.000 euro campagne mag voeren.
Johan Staal
Michael van Praag, prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië en de Portugese oud-voetballer Luis Figo zijn de tegenkandidaten van Sepp Blatter als het gaat om de positie van voorzitter van de FIFA, de Wereldvoetbalbond. Van Praag probeerde Blatter er eerder van te overtuigen dat het beter was dat er een einde aan zijn bewind kwam De 78 jarige Zwitser dacht daar anders over en stelde zich weer beschikbaar. Dat betekent dat er door de vier kandidaten campagne gevoerd moet worden waar uiteraard geld voor nodig is. Een campagne voeren voor iets wat je niets oplevert maar als bond 400.000 kost is nogal wat. Dat noemen ze in Jip en Janneke taal weggegooid geld. Weggegooid geld waar een straatarme amateurtak aan meebetaalt. Dat was namelijk wat ik via de radio hoorde. Een amateurtak waar de muizen dood voor de kast liggen betaald 200.000 euro mee voor iets wat een  fata morgana is. Michael van Praag wordt namelijk geen president zolang Sepp Blatter op deze aarde rondloopt. De Zwitser zorgt dat hij de armere landen tot vriend houdt en wordt in mei gewoon weer voor een nieuwe termijn gekozen. Dat is althans de verwachting van velen waar ik mij wel in kan vinden. Als je leest hoe men tot het bedrag van bijna vier ton aan Van Praag komt sta je raar te kijken. Een amateurtak waar vorig jaar 70 personen hun baan verloren en de KNVB-voetbalkampen verdwenen al was het een natuurijsbaan bij 25 graden boven nul  moet even de helft meebetalen aan het ‘speeltje’ van de oud-voorzitter van Ajax. In de interviews die Van Praag in het verleden gaf kwam hij niet over als een onbemiddeld persoon. Hij kwam over als iemand die een aardig  aantal eurootjes had verdiend.
Toen Van Praag zich kandidaat stelde zal dat niet met de bedoeling zijn geweest om er zelf geld in te steken. Voor het deel wat de amateurtak moet ophoesten zou dat wel logisch zijn geweest. Dat bondsbestuurders daar in een buitengewone ledenvergadering een besluit over moesten nemen mag als redelijk bizar worden gezien. Bestuurders uit de amateursector die hun achterban vertellen dat er niets meer kan geven ‘gewoon’ bijna 200.000 euro weg  voor een kansloze missie. Er zal voldoende geëvalueerd worden vertelde Bert van Oostveen wat ongetwijfeld gaat gebeuren. Dat gaat echter gebeuren als het te laat is want Van Praag, prins Ali bin Al-Hussein en Luis Figo maken geen schijn van kans tegen Sepp Blatter. Weg twee ton die het amateurvoetbal prima had kunnen gebruiken richting het jeugdvoetbal waar nog de nodige winst te behalen valt.
Ik hoop oprecht dat ik fout zit met mijn verwachting dat de Zwitser herkozen wordt. Want ook ik denk dat Van Praag wel wat kan veranderen binnen de Wereldvoetbalbond. Maar het stuit je tegen de borst als je deze passage op www.nu.nl/sport leest: ‘Afgevaardigde Ben van Olffen riep de KNVB op om het budget voor Van Praag te betalen uit de winst die de bond boekte met de derde plaats van Oranje op het afgelopen WK. Maar helaas, die regeling is echter voorbehouden aan het betaalde voetbal en geldt niet voor de amateurs…….