Sommige ouders van nu hebben het 'zwaar'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik weet niet of het blad nog bestaat maar ooit bestond er een blad met de titel ‘ouders van nu’. Die titel is een mooi begin voor sommige ouders van nu hebben het zwaar.
Johan Staal
Dat de sociale media niets voor de buitenwereld geheim weet te houden is algemeen bekend. Het geven van meningen, het verontwaardigd reageren op iets alles wordt uitvergroot of overbelicht. Soms lees je weleens teksten waar je van denkt zou die vader of moeder dat echt menen. Zou die ouder het echt menen dat hij of zij het vervelend vindt om zoon of dochter op een vroege zaterdagmorgen naar een sportwedstrijd te brengen. Het antwoord is in sommige gevallen ja en dat is eigenlijk te triest voor woorden. Je bedenkt je namelijk dat zoiets zomaar de reden kan zijn dat veel jeugdduels gecanceld worden door een tekort aan spelers of speelsters. Ouders die de echtelijke sponde belangrijker dan dat hun zoon of dochter een wedstrijd moet spelen en daarom zoon of dochterlief ‘omkopen’ om toch maar vooral het voetballen te laten voor wat het is. Deze week zag ik een schema voorbij komen wat ging over het gewicht van de jeugd in de provincie Groningen. Ik moet zeggen, dat waren geen cijfers waar je vrolijk van werd. Dat betekent niet dat alleen het niet of te weinig sporten de reden van te veel overgewicht onder de jeugd is. Maar het heeft er wel mee te maken. Als ouders, die voor kinderen toch hun voorbeeld zijn, al niet gemotiveerd zijn om zoon odf dochter naar het sportveld te brengen is het einde zoek en wordt het misschien wel exit sportclub.
De sociale media is een prachtig iets om je grieven op te spuwen met de opmerking waarom iemand op het idee komt dat er zonodig een oefenduel in de vroege ochtenduren gespeeld moet worden. Een opmerking die beter tegen de leider/trainer gemaakt kan worden als je hem toch wilt maken. Helaas wordt dat onderdeel in de irritatie vaak overgeslagen want de rechtstreekse confrontatie past bij velen niet meer in het systeem. Over enkele weken gaan alle jeugdteams weer aan de slag en wordt het weer een opeenstapeling van ‘afgelaste’ wedstrijden. Wedstrijden die later of helemaal niet gespeeld worden zodat competities niet worden afgemaakt en er onrechtmatige kampioenen worden gehuldigd. Want in het jeugdvoetbal is het heel simpel, wie de meeste wedstrijden heeft gespeeld wordt in de regel kampioen.
Vreemd maar waar en dat alleen om dat sommige ouders, gelukkig niet allemaal, het als een verplichting zien om zoon of dochter naar het sporten te brengen. En laat dat nu precies de reden zijn dat ook op latere leeftijd spelers en speelsters een duel wel heel gemakkelijk laten schieten. Want laten we eerlijk zijn, een ‘goed’ voorbeeld doet toch goed volgen….