Een keeper wordt te vaak als 'piepeltje' neergezet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Wie het voetbal dit weekend een beetje gevolgd heeft weet dat er veel te doen was over het ‘polletje’ in het duel tussen Go Ahead en Ajax. Een mispeer van Mickey van der Hart zorgde voor een stortvloed aan reacties waaruit bleek dat velen niet veel van  het keepersvak begrijpen.
Johan Staal
Vorige week zat ik op een dag wat te bladeren in mijn ‘archief’ van krantenknipsels die ik sinds ik met mijn activiteiten voor de Ommelander Courant ben gestart heb aangelegd. Een archief wat ondertussen uit tien mappen bestaat en mij leerde dat het aantal duels wat ik namens de Ommelander Courant en soms de Oostermoer heb bezocht de 300 heeft gepasseerd. Het bijzondere waar ik vorige week aan dacht was dat in bijna alle duels de keepers geen negatieve hoofdrol speelden. Dat was bijvoorbeeld zaterdag ook het geval in het duel tussen De Heracliden en Drenthina. Wij geven als verslaggevers van de OC geen cijfers zoals in de VI of de grootste krant van wakker Nederland gebeurt. Was dat wel het geval geweest dan had Pieter Buikema als doelman van De Heracliden van mij zeker een 8 gekregen. Buikema vertolkte namelijk een hoofdrol in het duel tegen de Emmenaren door met een aantal prima reddingen er voor te zorgen dat zijn ploeg in de wedstrijd bleef. Daar hoorde ik langs de lijn weinig over tot dat ‘Hera’ in de tweede helft op achterstand kwam en Drenthina naar een 4-0 eindstand uitliep en de doelman volgens sommige ‘kenners’ debet was aan het derde en vierde doelpunt van de Drenten. Iets wat echter bezijden de waarheid was.
Dat is het ‘lot’ van een doelman en wat in mijn beleving steeds meer de reden is dat jonge voetballers het keepersvak niet omarmen. Als voetballer een fout maken is minder erg omdat de kans om die fout te herstellen vele malen groter is dan voor een keeper. Dit zou een reden kunnen zijn dat het doelman-probleem in de toekomst echt een probleem gaat worden. Daarom is het goed dat er op het gebied van specifieke keepersscholen het nodige gebeurt. Zo gaat Remo Krol, als eigenaar van Keepercenter Noord, vanaf 6 maart bij de voetbalvereniging SIOS aan de slag om de jonge keepers in de regio rond Sauwerd wegwijs te maken in het keepersvak. Verder wordt er op 24 februari een keepersdag bij de v.v. Gorecht georganiseerd waar onder auspiciën van Frans Hoek weer een groot aantal keepers actief zullen zijn om technisch een nog betere doelman te worden. Prima initiatieven richting een prachtig vak binnen de voetbalsport waar velen van denken dat ze er verstand van hebben maar in werkelijkheid niet veel van het vak van doelverdediger begrijpen.
Want dat zag je na de ‘blunder’ van de Go Ahead-doelman, het grootste gros van de reacties sloeg werkelijk nergens op. Wat dat betreft was ik het gisteravond volledig eens met René van der Gijp. De terugspeelbal over 35 meter van Wesley Verhoek was dom en onnodig. Helaas is dat het lot van een keeper, de fouten van een medespeler komen vaak op de schouders van een doelman terecht die dan in mijn ogen door teveel zogenaamde kenners als ‘piepeltje’ van het team wordt neergezet.