Matchfixing rond algehele afgelasting?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Toen ik gisteren na een avondje broezzz in Leens met Henk de Haan terugkwam in Ezinge lag de papieren versie van de VI uitnodigend te wachten. De papieren versie met daarin een verhaal over matchfixing.
Johan Staal
Sinds het woord matchfixing de voetbalwereld heeft bereikt is er in Nederland weinig tot niets aan de hand. In landen om ons heen worden spelers vermoord, springen clubbestuurders van flatgebouwen af worden gezinnen van spelers bedreigd maar in Nederland gebeurt niets wat niet door de beugel kan. Een oud-international die wordt bedreigd of een kantine die wordt omgebouwd tot pokerhal of enveloppen die in Grand Hotel Huis ter Duin door ‘Rooie Paul’ aan spelers uit de tweede Bundesliga worden overhandigd zijn namelijk verhalen die vanuit de fantasie van journalisten opborrelen. Wat Tom Knipping en Ivan van Duren in de twee delen van Voetbal en Maffia namelijk vertelden is onzin, want dat alles gebeurt in Nederland niet.

Daar moest ik vanmorgen opeens aan denken toen ik voor de zekerheid teletekstpagina 603 nogmaals bezocht. Ik bezocht 603 om zeker te zijn dat er vandaag in district Noord geen competitieduels gespeeld werden. Ik wilde zeker weten of ik niet toch naar FC LEO-Niekerk mocht omdat volgens bestuurslid Eddie Tammens het hoofdveld in Leens er niet heel erg slecht bijlag. Maar een blik op pagina 603 leerde dat het programma er voor zaterdag 31 januari inderdaad helemaal uitgegooid was. Ondanks de ’liters’ aan drank ter ere van mijn verjaardag had ik vanmorgen opeens een ‘helder’ moment en wist ik het antwoord op de vraag die ook gisteravond in Leens meerdere keren gesteld werd. Waarom moesten vorig weekend de consuls vroeg hun bed uit om te kijken of er gevoetbald kon worden terwijl de velden met een witte wollen deken bedekt waren en waarom werd er voor vandaag tot een totale afgelasting over gegaan. Dat werd als vreemd ervaren omdat vooral de plasticvelden er gisteren al prima bespeelbaar bij lagen.

Daarom had ik vanmorgen opeens het vermoeden dat  matchfixing weleens de oorzaak van de algehele afgelasting kon zijn. Matchfixing kon zijn intrede weleens hebben gedaan in het amateurvoetbal want reken maar dat er aardig wat geld in Azië of waar dan ook ter wereld is ingezet kan worden op alles wat met voetbal te maken heeft. In dat soort landen wordt er namelijk door tien keer zoveel personen gegokt dan er in Nederland op zondagavond naar bijvoorbeeld geile boer Geert kijken.

Misschien is het een raar hersenspinsel van mij maar toch dacht ik, het zo best eens kunnen zijn. Iemand dat geld geboden wordt om zoals vorig weekend te beslissen dat de consuls het mogen uitzoeken. Want laten we eerlijk zijn, iedereen had vorig weekend een algehele afgelasting verwacht. Een logische verwachting omdat toen alles wit en hard bevroren was. Nu zijn de omstandigheden beduidend beter, en worden er vrachten aan oefenduels gespeeld, maar  ligt het competitievoetbal in veel districten voor vandaag stil. Maar volgens de KNVB  gebeuren er in Nederland geen rare dingen op het gebied van het gokken op gebeurtenissen binnen of buiten de lijnen van het voetbal in het algemeen  dus zal er vast wel een verklaring zijn voor de beslissing van vorige week en deze week waar niemand ook maar iets van begrijpt.