Alcohol bij zaalvoetbal zorgt voor ‘staat van oorlog’ voetballand wonderland

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Terwijl de hele wereld in de ban was van de tragedies in Parijs waar zeventien onschuldige mensen werden vermoord stonden er dit weekend op grote schaal finaleavonden van zaalvoetbaltoernooien op het programma. Toernooien, uitgesmeerd over de periode van de winterstop in het amateurvoetbal, die ons helaas leerden dat alles wat ook maar iets met respect te maken heeft met de bekende vuurpijlen rond de jaarwisseling het heelal zijn ingeschoten.
Johan Staal
Een zaalvoetbaltoernooi als een brandhaard van ellende. Hoe gek is de wereld geworden dat je als ploeg in een limousine naar de finaleavond komt. Hoe gek is de voetbalwereld geworden als een scheidsrechter bijna smeekt of een door hem gegeven rode kaart wel in een verslag vermeld kan worden. Hoe gek is de voetbalwereld geworden als een flamboyante voorzitter een hal vol voetballiefhebbers helemaal gek krijgt en er uiteindelijk gevochten wordt om, ja om waarom. Hoe gek is de voetbalwereld geworden als een organisatie bekritiseerd wordt om het bekritiseren.
Helaas na een aantal weken van zaalvoetbaltoernooien is niets meer gek. Niets is meer gek omdat alles en iedereen niets meer gek vindt. Een kostuum van een paar duizend euro, een goudgekleurde bril, organisaties uitmaken voor dom volk, alles wordt door sommige mensen als normaal beschouwd.
Arme alle vrijwilligers die veel vrije tijd besteden aan het organiseren van evenementen zoals een zaalvoetbaltoernooi en daar op schandalige wijze de rekening voor gepresenteerd krijgen. Een rekening die ze niet verdienen maar in dikke letters gedrukt op hun bord krijgen.
Via de sociale media kwamen de filmpjes van het Leekster Voetbal Gala voorbij. Filmpjes waar je als voetballiefhebber van dacht, zo behoort een voetbalfeest niet te eindigen. Een voetbalfeest behoort te eindigen met een hossende menigte die hun helden feliciteert met de zege. Dat gebeurde, zij het op beperktere schaal, wel in Uithuizen waar Omlandia winnaar van het A-toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup werd. Een mooie eerste editie van een toernooi met een aantal foutjes waar helaas door een enkeling wel een beetje veel de nadruk op werd gelegd.
Als een organisatie voor dom volk moet worden uitgemaakt zou het geweldig zijn als dat gebeurde in een open gesprek zodat de verbeterpunten, die er moeten zijn als je anderen als dom volk ziet, door de andere partij meegenomen kunnen worden richting een volgende editie.
Daar dacht ik vanmiddag aan toen ik sportpark ‘Het Noorden’ langs de lijn stond bij het duel tussen FVV en Nieuw Roden. Bij FVV is Marinus Siekman de trainer en Jur Smit is eindverantwoordelijke bij Nieuw Roden en wat we zagen was een leuke wedstrijd tussen twee teams die wilden voetballen. Iets wat ook gold voor het duel VVK tegen Oosterparkers. Geen gedoe maar gewoon lekker voetballen zonder dat er van alles geroepen werd door alcohol benevelde toeschouwers op de tribunes.
Dat laatste is namelijk de doodsteek voor de zaalvoetbaltoernooien die er hopelijk in de toekomst nog georganiseerd gaan worden. Alcohol in de man, wijsheid in de kan. Als er vervolgens een flamboyante voorzitter is die bij velen ook nog eens olie op het vuur gooit slaat, zoals in Leek gebeurde, de vlam in de pan. Maar Leek staat echter niet op zichzelf want we kunnen alle kaarten met respect-projecten wel tevoorschijn halen maar een ding is zeker, alcohol en sport verbroedert niet maar zorgt er alleen maar voor dat als we zo doorgaan ook voetballand wonderland steeds meer in ‘staat van oorlog’ zal komen.