Ik snap deze voetbalster helemaal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat het aantal ‘afgelaste’ wedstrijden menig voetballiefhebber een doorn in het oog is hoeft geen betoog meer. Iedereen die een beetje van het spelletje houdt begrijp niets van deze ongein. Ongein die voortkomt uit het verder achterop raken van de voetbalsport als een hobby waar de spaarzame vrije uurtjes aan besteed worden. Veel clubs willen ons laten geloven dat het aantal leden nog even groot is als een aantal jaren geleden wat echter iets is wat de waarheid niet is. De week zag ik bijvoorbeeld twee duels van de voetbalvereniging Ezinge voorbij komen die op de woensdag en donderdag gespeeld werden in plaats van op een zaterdag waarvoor ze eigenlijk bedoeld waren. En of dat nu aan Mamio, Ezinge of Grijpskerk heeft gelegen maakt in dit geval niet uit.
Johan Staal
Vanmorgen las ik op facebook een commentaar van een voetbalster. De speelster was ‘not amused’ en dan druk ik het nog zachtjes uit. Voor de vijfde keer in een periode van twaalf weken hoefde ze met haar ploeg niet in actie te komen en daar baalde ze stevig van. En terecht want ik verplaats het even naar vroeger toen alles niet beter was maar wel anders was. Een stand zoals hier onder was vroeger namelijk ondenkbaar. Vroeger werd er afgelast omdat de velden blank stonden of keihard bevroren waren. Dat waren de criteria om tot afgelasting over te gaan. Die tijd is echter geweest en zal zeker bij de lagere teams, dames en jeugd niet meer terugkomen. Daar is het, eerst de andere prioriteiten en dan komt het voetballen pas, er als een gezwel ingeslopen die niet meer zal verdwijnen. Morgen, zaterdag 6 december, worden er weer karrenvrachten aan wedstrijden ‘afgelast’ en is er in de winkels geen doorkomen aan. Want of er moet nog van alles gekocht worden of het gekregen cadeau moet per direct geruild worden. Daar ondervind een prachtige sport hinder van en om eerlijk te zijn, het gaat van kwaad tot erger.

Als we de klasse Vrouwen zaterdag, VR1, 4e klasse 9 even als voorbeeld nemen dan springen je de veters uit je schoenen. In een herfst waarin er net zoveel wedstrijden regulier zijn afgelast dan er palmbomen op Rottumerplaat groeien zijn er van de tien ploegen twee die tien duels hebben gespeeld, eentje speelde negen keer, een tweetal heeft acht duels afgewerkt, vijf zijn zeven keer in actie gekomen en een ploeg heeft zes keer gevoetbald. Wat en wie daar de oorzaak van is, ik heb geen idee maar in mijn loopbaan als voetballer en later als jeugd/dames-trainer heb zoals in onderstaand overzicht gelukkig nooit meegemaakt

Amicitia VMC VR1:              Tien duels gespeeld.

Bellingwolde VR1:                 Tien duels gespeeld

ZNC VR1:                              Negen duels gespeeld

Loppersum SC VR1:             Acht duels gespeeld

HS'88 VR1:                           Acht duels gespeeld

Farmsum VR1:                      Zeven duels gespeeld

Corenos VR1:                        Zeven duels gespeeld

Heracliden De VR1:               Zeven duels gespeeld

ST, Hunsingo/Viboa VR2:     Zeven duels gepeeld

Lycurgus VR5:                       Zeven duels gespeeld

ZFC Zuidlaren VR1:               Zes duels gespeeld.