Hakoah trainer en impresario Herman Rinket werd een topscheidsrechter

Geschreven door Gerard Helsma op . Geplaatst in Columns

Met enige regelmaat kom ik de wandelende archivaris van Gruno, Gerard Helsma ergens op een sportcomplex tegen. Gerard vervult als oud-scheidsrechter namelijk nog wat rapporteurswerk voor de KNVB. Aan Gerard vroeg ik of hij nog een verhaal uit de ‘oude doos’ had en uiteraard was dat geen probleem voor de oud-arbiter die over een archief beschikt waar je U tegen zegt. Gerard kwam met het verhaal over Herman Rinket die voor de tweede wereldoorlog niet alleen impresario, voetbaltrainer maar ook in van de beste scheidsrechters in het noorden was. Een hobby waar hij trouwens op bijzondere wijze voor de eerste keer mee in aanraking kwam.
image-2014-11-11
    Gerard Helsma als scheidsrechter  Foto: PVO
Begin dertiger jaren had HAKOAH, de Joodse Voetbal Club in de stad Groningen, Herman Rinket als trainer. Hoewel de trainingen maar matig bezocht werden maakte Herman Rinket er toch een erg sterk team van. Men werd kampioen op de Joodse Olympiade in Antwerpen, en door het missen van een strafschop werd de promotie naar de N.V.B. op een haar na gemist. Naast trainer maakte Herman Rinket ook een tijdje deel uit van het bestuur van HAKOAH.

Herman Rinket was één van de vier erkende impresario’s in Nederland en ging in 1935 al op tournee met De Ramblers wat in die tijd een beroemd orkest was. Verder werkte hij met artiesten als: Louis Davids, Kees Pruis, Willy Derby, Lou Bandy, Heintje Davids en Piet Leenhouts. Verder bracht hij onze twee onvergetelijke Groninger violisten, Benny Behr en Sem Nijveen die voor, lach niet, F 1.50 per uur optraden waarvan Rinket als impresario ook nog eens 10% van mocht ontvangen. Naast zijn werk als impresario heeft Herman Rinket 21 jaar als voetbalscheidsrechter gefungeerd waarbij zijn debuut wedstrijd een wonderlijk verhaal was.

Op een zaterdagavond komt zijn neef Piet Rinket, die een apotheek in de Moesstraat bezat bij hem aan de deur en zegt, Herman je moet morgen Royal tegen Hellas voor me fluiten. Je moet er om denken dat je op het wedstrijdformulier zet P. Rinket, zodat ze er bij de bond niets van merken dat ik dat duel niet fluit. Zo gezegd zo gedaan en Herman Rinket ging een dag later op pad voor het duel tussen Royal en Hellas dat achter Café Keuning in Helpman werd gespeeld.

Rinket was namelijk altijd wel voor een avontuur te vinden en met een geleende fluit en in zijn colbert stapte hij die zondag het veld in. In die tijd kon dat nog allemaal en gek genoeg kwam Rinket totaal niet in de problemen. Herman Rinket is blijven fluiten en is doorgedrongen tot de top van het Noordelijk Amateurvoetbal en nam op 3 april 1949 afscheid met de wedstrijd GVAV-Velocitas. Herman Rinket is 67 jaar geworden en overleed op 12 januari 1967.