Voorspelling komt uit maar niets gewonnen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Enkele weken geleden schreef ik een artikel over hoe heerlijk ‘bijdehand’ sommige voetbalouders langs de lijn kunnen zijn. Ouders die niet begrijpen waar ze mee bezig met hun gedrag waar ik dit weekend weer een mooi voorbeeld van kreeg aangereikt.
image-2014-07-29 1
Sinds kort werken we in het jeugdvoetbal met de blauwe kaart. Een kaart die je als team ontvangt van je tegenstander als die vind dat jij je als ploeg netjes hebt gedragen. Ik heb al eerder gezegd, wie dit gedrocht van een actieplan heeft bedacht heeft evenveel verstand van het voetbalspelletje dan een kameel van autorijden. Ik vind het een gedrocht van een plan en waar mij zondag een prachtig voorbeeld van werd verteld door een KNVB-scheidsrechter.

De arbiter was op tijd aanwezig op het sportpark in Bedum waar hij een leuk jeugdduel tussen de C-junioren van SV Bedum en Velocitas bekeek. Een leuk duel vertelde de arbiter waar echter iets opvallends gebeurde. De blauwe kaart kwam tersprake. De kaart die volgens enkele nitwits van de KNVB in het leven is geroepen om de sportiviteitsgrens wat op te trekken. Wat de als toeschouwer langs de kant staande scheidsrechter hoorde was iets wat ik al eerder schreef, als wij vandaag van ze winnen krijgen ze van ons de blauwe kaart. De arbiter stond in tweestrijd, moest hij op deze opmerking reageren of moest hij zich stil houden. Hij koos voor de laatste optie waar ik van moet zeggen, dat was knap. Velen hadden het misschien anders gedaan.

Een paar dagen geleden sprak ik een trainer die vertelde over cursussen die er gegeven werden voor trainers waar ze werd verteld hoe om te gaan met ‘onhandelbare’ jeugdige voetballers. De trainer in kwestie vond het een interessante cursus waar hij in de praktijk ook daadwerkelijk wat mee kon. Ons gesprek ging nog even verder en wat kwam tersprake, het gedrag van ouders langs de lijn. Het gedrag van volwassenen die zich in sommige gevallen, met nadruk op sommige want voor dat je het weet wordt je weer met sensatiezoeker Albert Verlinde vergeleken, gedragen als in een peuter in een ballenbak. Volledig gestrest staan ze langs de kant en wat vervolgens moeiteloos binnen de lijnen overgenomen wordt.

De opmerking, als wij winnen krijgen zij de blauwe kaart, geeft aan hoe er door veel ouders langs de lijn gedacht wordt. Geen greintje respect naar de tegenstander maar ‘gewoon’ blèren van, we geven hen de blauwe kaart als ‘wij’ de punten maar hebben terwijl dat bij C-junioren totaal niet aan de orde is.

C-junioren en blauwe kaarten zijn namelijk twee dingen die niet bij elkaar passen. In die categorie wordt er niet met dit gedrocht van een actie gewerkt. Dat weet ik zeker omdat ik onderstaande op KNVB-site vond.

Vanaf het seizoen 2014/’15 kunnen D-, E- en F-teams sportief gedrag bij alle competitiewedstrijden belonen met een Blauwe Kaart. Na afloop van elke wedstrijd hebben de teams de kans om de tegenstander een Blauwe Kaart uit te reiken, waarmee het team wordt beloond voor de sportieve wedstrijd. Het doel van de Blauwe Kaart is verenigingen en leden stimuleren er een sportieve en plezierige wedstrijd van te maken. Als extra aanmoediging en ondersteuning maken de deelnemende verenigingen en teams die een Blauwe Kaart hebben verdiend kans op een prijs.

Hoe helder kan uitleg van een kaart die zijn doel volledig voorbij schiet zijn en hoe dom ben je als ouder/leider/trainer als je deze onzin verkoopt terwijl het helemaal niet op jouw team van toepassing is. Een mooier staaltje ‘kennis’ van wat er in het jeugdvoetbal gaande is krijg je bijna niet en waarop ik zeg, als je er geen verstand van hebt, lul er dan ook niet over.

Dus KNVB ga  daar maar mee aan de slag , het opvoeden van ouders langs de lijn. Daar valt voor jullie meer eer te behalen dan met een ‘kaartensysteem’ wat voor dat het de ‘pilotfase’ voorbij gekomen is al bij jullie andere mislukte projecten in de papierversnipperaar gegooid kan worden.

En om welk team, SV Bedum of Velocitas, laat ik in het midden omdat bovenstaande op werkelijk ieder sportpark had kunnen gebeuren. Daarom, wie de voetbalschoen past trekt hem maar aan en is mijn voorspelling uitgekomen maar is er niets gewonnen.