Ik verheug mij op een spelregelavond

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds ik voor de Ommelander Courant en Oostermoer actief ben spreek ik iedere week een groot aantal trainers, spelers of bestuursleden. Die spreek ik om een beeld te krijgen van de duels die de hoofdmacht heeft gespeeld wat dat ‘vertaald’ kan worden naar een kort verslag.
Johan Staal
Nadat ik het gesprek heb gevoerd met een vertegenwoordiger van een club uit het OC-gebied of de regio waar de Oostermoer door de brievenbus glijdt verbaas ik mij weer. Ik verbaas mij steeds weer over het marchanderen wat betreft het gebruik of misbruik van gele of rode kaarten. Er is werkelijk geen peil op te trekken wat er op de velden gebeurt. Het is al vaker gezegd, dat mogen we toch als vreemd ervaren. Als Jan thuis een snoepje uit de snoeptrom pikt en hij krijgt daar een tik voor over zijn vingers dan is dat ook de straf voor Pietje. Doe je dat als ouders niet dan komt het niet goed.

In het betaalde en amateurvoetbal gebeurt dat niet. Daar wordt maar wat aan gerommeld met, in sommige wedstrijden, pure competitievervalsing tot gevolg. Een doorgesproken speler neerhalen is rood wordt er geschreeuwd. Een speler een doelpoging ontnemen is rood wordt er beweerd. Nee, is dan het woord wat je vaak hoort. Een gele kaart is voldoende als je weet te voorkomen dat een tegenstander een goal scoort. Wat een onzin zegt een andere, een strafschop als straf en daar is de kous mee af.
Dat alles zorgt niet alleen voor verwarring maar leidt ook tot irritatie. Iets wat ik mij goed kan voorstellen. Niet alle trainers heten Dwight Lodeweges die het niet erg vind om te verliezen. Ook in het amateurvoetbal gaat het maar om een ding en dat is winnen. Winnen willen we allemaal en als dat via gelijkluidende regels gebeurd is dat alleen maar leuker
Helaas, aan de interpretatie van de spelregels is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Dat is verschrikkelijk jammer en niet nodig. Ik neem toch aan dat de heren en dames scheidsrechters toch niet alleen op conditie getest worden. Ik neem toch aan dat ook de spelregelkennis iets is waar aandacht aan besteed wordt. .
Om heel eerlijk te zijn, ik begrijp er langs de lijn soms helemaal niets meer van. In een weekend zie ik twee wedstrijden in een van de standaardklasses van het amateurvoetbal. En iedere keer weer denk ik, dat heb ik gisteren of vorig weekend anders gezien. Steeds worden de regels door de scheidsrechters anders gebruikt waardoor veel voetballiefhebbers, spelers en trainers er niets meer van begrijpen. Daarom hoop ik dat er binnenkort ergens een spelregelavond georganiseerd wordt waar ik mij graag voor laat uitnodigen. Een spelregelavond waar ook de arbiters die het niet zo nauw nemen met de regelgeving voor uitgenodigd mogen worden en waar ik mij nu al op kan verheugen.