Thema-avonden voor dames en meisjes en jeugdvoetbal een stuurloos schip

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week ontving een mail die betrekking had op de plannen die de KNVB heeft richting het dames/meisjesvoetbal in Nederland. Plannen om een tak van de KNVB te promoten die volgens alle berichten in de media loopt als een tierelier.
Johan Staal
De KNVB gaat via thema-avonden op pad om het dames/meisjesvoetbal te promoten. Daar is ook dringend behoefte aan want vooral in het jeugdvoetbal wat de jongens betreft loopt het op rolletjes. De gevolgen zien we terug in de resultaten die er geboekt worden waarbij talentvolle voetballers uit bijvoorbeeld Noord-Nederland zich bij bosjes aandienen om de stap naar de betaalde sector te maken. Daarom kan de bond met een gerust hart tijd maken om te proberen nog meer dames en meisjes naar het groene gras te lokken. Een nobel streven want in Zeist, en de overige kantoren, denkt men dat daar nog grote winst te halen.

Tussen 20 oktober en 3 november is het ‘partytime’ want de KNVB-ers met verstand van zaken komen bij twaalf verenigingen over de vloer om hun ideeën kenbaar te maken. Nu moeten de clubs en belangstellenden niet denken dat er nieuwe ideeën naar voren komen. Dat is namelijk een foute gedachte. De punten die worden besproken zijn bijna ouder dan het paard van Sinterklaas. Ideeën zijn mooie dingen maar om nu met een vrachtwagen vol oude koeien op bezoek te komen lijkt mij niet helemaal de bedoeling.

Opeens is het dames/meisjesvoetbal ‘hot’ en dat heeft uiteraard een oorzaak. Die oorzaak is Vivian Miedema. De van oorsprong Hoogeveense is er bijna alleen verantwoordelijk voor dat het Nederlands team op dit moment aardig presteert. Miedema maakte in 2009 de overstap naar Heerenveen en tekende een paar maanden geleden een contract bij de damesafdeling van Bayern Munchen. Door de ‘opkomst’ van Vivian Miedema gingen in Zeist opeens alarmbellen rinkelen. Er was een nieuwe tak waar mee gescoord kon worden. Even wat in een la graaien om een stoffig dossier op te zoeken en hoppa, er was een nieuw project geboren. De koffie werd aangevuld met een heerlijk stuk gebak want nieuwe projecten moeten wel gevierd worden. Dat de amateurtak een tekort heeft van ruim drie miljoen maakte even niet uit want als er wat te vieren valt staat men bij de KNVB niet achteraan.

Hoe tegenstrijdig zijn deze plannen als je ze afzet tegen dat wat er met het jeugdvoetbal in Nederland. Er wordt bezuinigd op voetbalkampen, regiocoaches worden sneller weggestuurd dan Mario Balotelli een nieuwe vriendin op de kop heeft getikt en de scouts lopen binnenkort voor Jan lul over de complexen. Nergens is nog geld voor want regioselecties lopen in kleding rond waar iemand zijn of haar auto niet mee wil poetsen.

Steeds vaker hoor je geluiden dat het amateurvoetbal er kwalitatief niet op voor uit gaat. Daar zit een kern van waarheid in omdat veel jeugd nu nog versplinterd is over (te)veel verenigingen. Dat zorgt voor een afname van talenten en een verkeerd selectiebeleid. Bij negen van de tien verenigingen staat de beste speler niet rechts of linksback. Die staat centraal achterin, centrale middenvelder of spits. Zo werkt dat namelijk bij kleine verenigingen waar men blij is als er een of twee spelers bovenuit springen. We horen steeds vaker, kwalitatief staan we er steeds slechter voor omdat het bij de jeugd al verkeerd gaat. Dat klopt wel een beetje omdat er vaak niet echt op positie gescout wordt maar meer op de kwaliteiten die een speler heeft. Dat kan als dat je beleid is maar of dat de juiste keuze is maar de vraag.

Daarom zou het verstandiger zijn als de KNVB zijn pijlen daar op ging richten door thema-avonden te organiseren. Daar valt namelijk winst te halen voor de bond die deze week zag dat het Nederlands Elftal voor lul werd gezet. Ja, de derde plaats in Brazilië liepen Bert van Oostveen en zijn collega’s bijna met een stijve door de bossen in Zeist. Een derde plaats had niemand durven dromen maar ‘Zeist’ dacht dat die derde plaats heel wat voorstelde. Een portie geluk, nog een portie geluk en ‘King’ Louis zorgden voor de nodige euforie. In Zeist werd geproost op het succes want alle jeugdplannen uit het verleden hadden voor dit resultaat gezorgd. Droom maar lekker verder denk ik dan want dat is natuurlijk echt niet zo. Talenten al een Robben, Van Persie en Huntelaar komen vroeg of laat altijd bovendrijven.

Als bond ben je een overkoepelend orgaan. Dan moet je verenigingen steunen als ze qua jeugdopleidingen in zwaar weer zitten. Dat doe je niet door regiocoaches weg te sturen omdat er bezuinigd moet worden. Dat is een foute beslissing waarbij je wel moet kijken hoe het anders kan. Maar je laat het jeugdvoetbal de dupe worden van je eigen mismanagement.

Maar wat de thema-avonden betreft is het simpel scoren bij een tak die al tijden voor een forse stijging van je ledenbestand zorgt. Dat is lekker makkelijk waarbij het ‘schrijfblok’-verhaal weer tevoorschijn komt. Als er nog maar een paar blaadjes in je schrijfblok zitten is de verleiding groot om een nieuwe te pakken. Die negenveertig cent wat die bij de Action kosten kan het probleem niet zijn. Maar je doet het niet want ook dat laatste blaadje wil beschreven worden waarvan jij vindt dat het ook zo hoort. Iets op/afmaken tot het einde moet de doelstelling zijn maar waar ze bij de KNVB anders over denken. Daar pakken ze ‘ gewoon’ een nieuw schrijfblokje om vervolgens aan weer een nieuw project te beginnen die niet wordt afgewerkt.

Maar de bond gaat scoren in het dames/meisjesvoetbal. Daar kun je donder op zeggen. Verenigingen worden enthousiast gemaakt voor de plannen die men heeft waarbij ik mij toch iets afvraag. Zou er ook een vraag komen of de KNVB wel in de gaten heeft dat al deze plannen prachtig zijn maar dat er wel regiocoaches, scouts en wat al niet meer voor nodig is om dit plan volledig uit te voeren. Plannen uitvoeren? Dat kan niet want er moest toch zonodig bezuinigd worden. Bezuinigen die er voor zorgen dat het jeugdvoetbal nu als een stuurloos schip ronddobbert omdat de amateurtak van de KNVB er een zootje van heeft gemaakt.”