Ron Vlaar als voorbeeld voor FC Groningen-speler Nick Bakker.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Voor www.boerenmacht.nl schreef ik onderstaande column. Een column over een jonge voetballer van FC Groningen die voor de tweede keer binnen zestien maanden aan een periode van revalideren begint nadat hij woensdag een zware knieoperatie moest ondergaan

Op woensdag 9 september werd Nick Bakker voor de tweede keer in zijn carrière geopereerd aan zijn knie. Zijn voorste kruisband werd vervangen waarna de jonge verdediger voor de tweede keer binnen zestien maanden aan een lange periode van revalideren kan beginnen.

Toen ik het bericht over de onfortuinlijke voetballer las dacht ik opeens aan Ron Vlaar. De verdediger stapte op 1 januari 2006 over van AZ naar Feyenoord nadat hij een stevige aanvaring had met toenmalig AZ-trainer Louis van Gaal. In het seizoen 2007-2008 werd Vlaar getroffen door een ernstige knieblessure die hem bijna een jaar uit de roulatie hield. Voor aanvang van het seizoen 2008-2009  raakte hij opnieuw geblesseerd en was de Noord Hollander weer geruime tijd uit de roulatie, iets wat Nick Bakker ook te wachten staat. Blessures zoals Ron Vlaar en Nick Bakker die opliepen gun je geen enkele voetballer. Dat zijn namelijk blessures die funest kunnen zijn voor een verder vervolg van een carrière. Via de vader van Nick, Paul Bakker, bleef ik tijdens mijn UMCG-periode aardig op de hoogte van de vorderingen van zijn zoon. Steeds was daar de spanning van, ben ik degene die te horen krijgt dat er een einde aan mijn droom komt of mag ik blijven. Een droom die iedere jonge voetballer heeft, de hoop ooit een gevierde held te worden in de grote stadions. Van zijn vader begreep ik dat de jonge verdediger er alles voor over had om zijn doel, profvoetballer worden, te bereiken. Op 19 september 20 12 tekende Nick Bakker zijn eerste contract bij de Trots van het Noorden. Een trotsgevoel was er ook te zien op de foto die er tijdens het ondertekenen van het contract te zien was bij Nick en zijn ouders.

Ron Vlaar vertelde enige tijd geleden in het blad de Helden dat hij tijdens zijn revalidatie veel steun had aan zijn ouders. Ik weet zeker dat dit voor Nick ook zal gelden. Paul en Sylvia Bakker zullen er zijn voor hun zoon voor wie een lange periode van revalideren, met de nodige ups en downs, voor aanbreekt.

Ron Vlaar maakte na zijn lange periode van blessureleed in het seizoen 2009-20 10 zijn rentree bij Feyenoord. De verdediger speelde vervolgens een ijzersterk seizoen wat hem een plaats in de voorselectie van het Nederlands Elftal opleverde. Helaas gooide een blessure roet in het eten zodat de verdediger af moest haken voor het WK in Zuid-Afrika. Maar Vlaar bleef goed presteren en verdiende uiteindelijk een transfer naar Aston Villa, de club waar ondertussen ook oud-FC Groningenspeler Leandro Bacuna voetbalt.

Ik hoop dat Nick het blessureleedverhaal van Ron Vlaar ook kent en daar een kracht uithaalt. Een Ron Vlaar die er alles voor over had om weer terug te komen op zijn oude niveau maar eigenlijk veel beter werd. Dezelfde Ron Vlaar was namelijk de sterkhouder in de defensie van Oranje in Brazilië. Vlaar regeerde als een grootvorst in de verdediging van Nederland en niemand sprak nog over de knieblessures van de nu bijna 30 jarige verdediger. Die wetenschap moet Nick sterken in zijn strijd om weer helemaal fit op het groene gras van in eerste instantie de Euroborg, en andere velden in de eredivisie, terug te keren. Een speler die de gehele jeugdopleiding van een BVO heeft doorlopen beschikt naast talent over doorzettingsvermogen. Een doorzettingsvermogen dat hem tot de eerste selectie van FC Groningen heeft gebracht. Nick Bakker is nu 22 jaar. Ron Vlaar was 25 jaar toen hij getroffen werd door het bekende blessureleed. Dat betekent dat de jonge verdediger van Groningen nog een langere carrière voor de boeg heeft als Vlaar toen. Gezien het doorzettingsvermogen wat de Groninger al zijn hele voetbalcarrière laat zien ben ik er daarom van overtuigd dat Nick Bakker er voor aanvang van het seizoen 20 15-20 16 weer staat. Dat hij dan opnieuw op jacht gaat naar daar ene doel wat hij ondertussen al elf jaar voor ogen heeft, uitgroeien tot een volwaardige eerste elftalspeler van FC Groningen. Over vier jaar wordt het volgende WK in Rusland afgewerkt. Als de geschiedenis zich zou herhalen zou dat mooi zijn. Mooi omdat Ron Vlaar dan misschien in het centrum van de verdediging van Nederland plaats heeft moeten maken voor Nick Bakker. En laten we eerlijk zijn, als iemand zoveel doorzettingsvermogen toont gun je hem dat van harte.