Op zaterdag en zondag voetballen is geen vanzelfsprekendheid meer.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vandaag las ik op een clubsite de tekst dat iedereen goed moest opletten wanneer hij of zij moest voetballen. Het was volgens de scribent namelijk niet meer de normaalste zaak van de wereld dat competitiewedstrijden in het weekend plaats vinden.
image-2014-07-29 1
De schrijver bedoelde het uiteraard serieus en tussen de regels door las ik zijn woede en onbegrip over het aantal duels dat maar te pas en te onpas verplaatst wordt. Ik begreep zijn woede en onbegrip wel een beetje en snap ook de opmerking die sommige voetballiefhebbers maken. 'De KNVB moet veel harder optreden tegen clubs/teams die er een potje van maken." Iets wat natuurlijk een lastig verhaal wordt omdat er altijd wel een excuus te bedenken valt die het rechtvaardigt om te bellen dat je geen elfal of zevental in het veld kunt brengen.

Als je, zoals ik vanmiddag deed, via Twitter de berichtgeving van de diverse clubs een beetje volgt weet je een ding zeker, alleen in de drie noordelijke provincies worden er dit weekend zeker meer dan honderd duels niet gespeeld. Dat weet je omdat het woordje afgelast wel heel erg veel voorbij kwam. Een trieste constatering maar wat voortkomt, althans dat wordt er beweerd, uit de opmerking dat het voetballen in veel gezinnen ergens onder aan de prioriteitenlijst bungelt. We, of onze kinderen, zijn wel lid maar we willen dat er gevoetbald wordt als het ons uitkomt en niet wanneer het de club past. Dat is het beeld dat je als oud-voetballer uit de jaren dat niet alles beter, maar wel duidelijker was steeds meer krijgt.

Het is een simpel verhaal. Als je een appel jatte bij de dominee uit de tuin en er volgden geen sancties probeerde je het de volgende dag weer. Volgde er echter wel een sanctie omdat de dominee opeens achter je stond dan dacht je, laat een volgende keer maar even zitten. Daarom zal de bond toch in actie moeten komen omdat er vooral bij de jeugd weer waardeloze toestanden staan te gebeuren. Toestanden in de zin van dat team A in zijn tien duels in de najaarsreeks 20 punten heeft behaald terwijl nummer twee na negen duels op 18 punten staat. Alleen heeft B de pech dat de reeks niet uitgespeeld wordt omdat de jeugd eind november vaak de zaal ingaat. Dus wordt A tot kampioen ‘gebombardeerd’ wat uit sportief oogpunt onterecht is.

Wat verder te denken van de junior die eindelijk zijn eerste wedstrijd in de competitie mag spelen. Alle oud-voetballers , en ook de tegenwoordige voetballer, zullen dat herkennen. Je was namelijk al dagen van te voren met je debuut als ‘echte’ voetballer bezig en dat zal toch hopelijk tegenwoordig niet anders zijn. Leg een kind dan maar eens uit dat hij niet hoeft te voetballen omdat de tegenstander geen zeven spelers in het veld kan brengen. Dit weekend belooft het prachtig nazomerweer te worden. Een heerlijk zonnetje, aangename temperaturen dus wat wil een mens, binnen en buiten de lijnen, nog meer zou je denken. In veel gevallen wordt het echter geen bezoek aan het groene gras of rubberen mat maar aan het strand, bos of pretpark  want zoals gezegd, het voetbal bungelt steeds vaker onderaan het prioriteitenlijstje. Daardoor is voetballen in het weekend helaas geen vanzelfsprekendheid meer. Dus daarom moet de KNVB wat doen aan deze idioterie dat er ieder weekend weer honderden voetballers en voetbalsters teleurgesteld worden en waar het einde nog niet van in zicht is..