'We' gaan gewoon op dezelfde voet verder met wegblijven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit weekend wordt er door zowel jeugd, dames, meisjes als heren weer volop gevoetbald. De wedstrijdsecretarissen zijn weer tevreden want alles en iedereen kan weer voetballen.
image-2014-07-29 1
De wedstrijdsecretaris leunde tevreden achterover. Alles had hij geregeld. De kantinebezetting, de scheidsrechters en wie waar voetbalde. Alles was voor de eerste zaterdag dat er officieel gevoetbald werd dik voorelkaar. Dat gaf een voldaan gevoel voor de donderdagavond en hij besloot het er even van te nemen. Een taak als wedstrijdsecretaris is namelijk niet niks. Het is een geregel om het iedereen naar de zin te maken want ieder team heeft zijn wensen.

De wedstrijdsecretaris hoopte dat het verder rustig zou blijven zodat ook hij vrijdagavond van de ‘kraker’ in de eredivisie tussen Heracles-SC Cambuur kon genieten. De wedstrijdsecretaris had wel wat met dat clubje uit Leeuwarden. Lekker fris voetballend je handhaven in de eredivisie was na het eerste jaar een prestatie van formaat.Ook dit seizoen waren de Friezen met twee gelijke spelen tegen FC Twente en Vitesse sterk begonnen zodat bij winst op Heracles van een prima start gesproken mocht worden..

Maar zijn hoop om met de beentjes op de bank naar het eredivisieduel te kijken bleek ijdele hoop te zijn want een dag later kon het schema voor zaterdag 23 augustus de prullenbak in. Diverse jeugdduels moesten namelijk gecanceld worden omdat een eigen team of de tegenstander geen team in het veld kon brengen. Te bizar voor woorden maar helaas wel de waarheid. De wedstrijdsecretaris zuchtte eens diep en dacht, daar gaan we weer. We hebben niets geleerd van het vorig seizoen waarin het werkelijk afzeggingen regende omdat vooral ouders een ‘weekendje samen leuke dingen doen’ prevaleren boven het feit dat een of meerdere kinderen een wedstrijd moet spelen.

Hij schudde zijn wijze hoofd en dacht terug aan vroeger, een tijd waarin je dit soort problemen niet had. Zaterdag en zondag waren de voetbaldagen en een wedstrijd uitstellen of afgelasten gebeurde alleen maar als het veld onbespeelbaar was. Nu de velden er prachtig uitnodigend bij liggen wordt er op sommige complexen waarschijnlijk niet gevoetbald omdat wedstrijden van de agenda gehaald moeten worden.

Ik heb veel respect voor de wedstrijdsecretaris zoals hierboven beschreven en weet dat sommige er tot laat in de avond mee bezig moeten zijn. Vanmorgen rond de klok van 6 uur, het is weer weekend dus we beginnen vroeg, zag ik een bericht voorbij komen waarin NEC Delfzijl een oefenwedstrijd zocht. De tegenstander in de beker, KRC uit Kantens, kon niet in Delfzijl verschijnen i.v.m. een tekort aan spelers. Ik zag dat het bericht om 23.15 uur was verstuurd wat een tijdstip is waarop ik al vaak al een paar uur naar dromenland ben vertrokken.

Ik dacht vanmorgen wel direct van, daar ben je als wedstrijdsecretaris mooi klaar mee. Gaat het duel van de eerste selectie ook nog eens niet door. Een selectie die, althans dat verwacht ik, er zin in heeft om aan het seizoen te beginnen. Daar gaat je werk als wedstrijdsecretaris... maar een schrale troost: je bent niet de enige. Bij het scrollen over twitter en facebook vallen je ogen er bijna uit. Ik telde bijna meer afgelastingen of uitstel van wedstrijden dan er op dit moment personen op het Afrikaans continent besmet zijn met het Ebola-virus. Ik weet dat ik met deze opmerking behoorlijk chargeer maar dat moet dan maar. Ik vind het namelijk bij de wilde konijnen af dat er in een eerste weekend dat er officieel gevoetbald wordt zoveel duels gecanceld moeten worden omdat teams incompleet zijn. De bond heeft nu weer een nieuwe kaart, de blauwe, in het leven geroepen waarmee ze ploegen willen belonen die zich netjes gedragen. Allemaal prachtig maar als KNVB zou ik me maar wat drukker maken over de wildgroei binnen het amateurvoetbal wat betreft de wedstrijden die worden uitgesteld/afgelast omdat teams niet in het veld kunnen komen. Laats hoorde ik iemand zeggen, dan teams maar gewoon uit de competitie ‘flikkeren’. Misschien leren ze het dan eens. Dat gaat misschien een beetje ver maar ergens kan ik mij de frustratie wel voorstellen. Je zult maar wedstrijdsecretaris zijn en alles hebben geregeld terwijl je verder aan de 'goden' bent overgeleverd of het de spelers behaagt of ze willen voetballen en dat ouders niet iets anders in de planning hebben om te laten zien hoe leuk ze als gezin zijn.....