Steeds meer clubs in Nederland hebben een keepersprobleem

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Onze volkssport nummer één, de voetbalsport, heeft een groot probleem. Het probleem dat de keeper zo langzamerhand een steeds meer uitstervend ras wordt.
johan20staal20puurvoetbalonline

Nu het WK voorbij is werd het de hoogste tijd om www.puurvoetbalonline.nl weer te ‘activeren’. Niet dat er helemaal niets geplaatst werd maar het was even mondjesmaat. Een bewuste keuze omdat de ogen van miljoenen voetballiefhebber, en terecht, gericht waren op het WK in Brazilië. Maar nu alles wat het WK betreft weer in rustig vaarwater is gekomen lonkt het amateurvoetbal weer. Een prettig vooruitzicht moet ik zeggen. Zo wordt het over enkele weken weer interessant om de diverse clubsites te bezoeken, om www.voetbalnoord.nl te bekijken wie waar aan zijn competitie begint en wie tegen elkaar mogen ‘bekeren’. Allemaal nieuws waar je als voetbalsite wat mee kunt en waar ik deze week al een beetje mee ben begonnen. Bij het rondsurfen op zoek naar informatie kwam ik met regelmaat een oproep tegen waar ik van dacht, dat verbaasd mij niet want volgens mij heb ik dat, en met mij meerdere, al eerder voorspelt. Steeds meer verenigingen hebben een keepersprobleem. Die hebben geen doelman die geschikt is om het doel van het eerste elftal te verdedigen.

Ik kwam de laatste weken regelmatig oproepen tegen van clubs die op zoek waren naar een keeper en werd ook zelf door verenigingen benaderd of Puurvoetbalonline een oproep wilde plaatsen. Een oproep voor een doelman die een club moest redden. Het is een trieste constatering maar helaas wel de realiteit, de doelman wordt steeds meer een uitstervend ras omdat ze volgens sommige kenners einzelgänger en volgens  anderen ‘gek’  zijn omdat ze afwijkend gedrag vertonen.

Ik moet zeggen, ik heb wat met keepers omdat ik ze als oud-doelman misschien wel begrijp. Als doelman ben je namelijk heel anders met een wedstrijd bezig dan als veldspeler. Een keeper kent veel meer druk dan een veldspeler want hij  krijgt als hij een fout maakt vaak ongenadig op zijn ‘kloten’ van medespelers, trainer en supporters.

Zo was ik vorig seizoen aanwezig bij een duel waarin een doelman er bij de twee tegengoals niet ‘tof’ uitzag. De doelman speelde het jaar daarvoor nog in het tweede team maar kwam bij het eerste elftal in beeld toen de eerste keeper na het seizoen 20 12-2013 stopte. Vooropgesteld, de doelman bezit niet de kwaliteiten die zijn voorganger wel had maar speelde in de duels die ik vorig seizoen van hem  gezien heb niet onverdienstelijk. Toch ging men op zoek naar een andere doelman. Iets waar men niet in slaagde omdat de benaderde keepers voor een andere optie kozen. Dat betekende dat er weer een beroep gedaan moest worden op de ‘oude’ doelman die wist dat het vertrouwen in hem niet echt groot was.

Laat het woord vertrouwen nu net datgene zijn waar het bij vooral keepers om draait. Een doelman heeft namelijk het vertrouwen van zijn trainer en medespelers nodig. Dat zie je bij het Nederlands Elftal, Ajax, FC Groningen en dus geldt dat ook voor amateurclubs. Gericht met keepers werken is ook een onderdeel van het vertrouwen dat je aan een keeper moet geven. Vaak zijn doelmannen leergierig en als dat jeugdkeepers zijn moet je dat helemaal koesteren. Dat zijn namelijk de doelmannen van de toekomst waar er helaas steeds minder van komen bovendrijven. Dat is namelijk wat je leest, er komt steeds meer een tekort aan doelmannen. Iets waar het ‘beloningssysteem’ van ouders en opa en oma’s mede debet aan is. Want wie wil er nu niet een eurootje van opa krijgen als hij een doelpunt scoort. Dat is toch veel aantrekkelijker dan in het doel staan en te horen wat je allemaal fout doet in een wedstrijd.

Dat laatste is iets wat ook teveel gebeurt, het nadruk leggen op de fouten van een keeper. Een beetje doelman, hoe jong ze ook zijn, weet echt wel wanneer hij een fout heeft gemaakt. Dan praten we wel over een echte doelman en niet over een speler die verplicht in het doel wordt gezet. Dan praten we over keepers die het doelverdedigen als een vak zien en dat ook op die manier benaderen.

Wat dat betreft zouden alle verenigingen die nu nog naarstig op zoek zijn naar een doelman zich moeten schamen. Zich moeten schamen omdat ze niet alles in het werk stellen om jonge talentvolle keepers dusdanig enthousiast te maken voor het keepersvak dat ze misschien wel uitgroeien tot een keeper voor het eerste elftal. Hadden ze dat namelijk wel gedaan dan kwamen we op internet geen dwaze advertenties met tegen met als tekst, gezocht een ‘transfervrije’ doelman voor ons eerste elftal..