Iedereen moet kunnen voetballen ...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat het WK in volle hevigheid is losgebarsten hoeft geen betoog. Dankzij de spectaculaire 5- 1 zege van Oranje op Spanje ziet het er bijna uit alsof de Oranje-prullaria zich in de winkels hebben verdubbeld.

gvoetballogo

Wat zich echter ook vvermeervoudigd, en wat belangrijker is dan een weet ik veel wat voor Oranjepak uit de plaatselijke buurtsuper, is de belangstelling die steeds meer verenigingen hebben voor het G-voetbal. Het G-voetbal staat voor voetballers/sters met een lichamelijke of geestelijke beperking. Enkele weken geleden maakte FC LEO uit Leens bekend dat de club zich wil inspannen om met een G-team aan de competitie deel te nemen. Ook in de gemeente Eemsmond zijn geluiden te horen van, het voetbal is van iedereen dus ook voor degene die ondanks zijn of haar beperking graag wil voetballen. Ook in Haren wordt precies eender gedacht want ook binnen de voetbalvereniging Gorecht zijn er vergevorderde plannen om het G-voetbal te gaan ondersteunen. Want in september gaat men bij Gorecht aan de G-competitie deelnemen.

Als je het nieuws daarom een beetje volgt dan lees en hoor je dat er steeds meer clubs zijn die het G-voetbal willen omarmen. Daar  wordt je als voetballiefhebber blij van omdat het voetballen van en voor iedereen is. Dan wordt je blij omdat er een categorie voetballers en voetbalsters bijkomen die het voetballen beleven zoals het beleefd behoord te worden.

Tijdens het 1e Maran-Karlijn Toernooi waren ook een team van Kids United en De Zijlen uit Appingedam aanwezig om een wedstrijd tegen een team van het Martini Ziekenhuis te spelen. Duels waar kinderarts Jan Peter Rake na afloop van de duels niet over uitgepraat raakte. Rake had genoten van het enthousiasme van de spelers en speelsters van beide teams en stak zijn bewondering daarover niet onder stoelen en banken.

Dezelfde geluiden waren er een week eerder te horen in Leens waar de G-voetballers van FC LEO debuteerden op het Open Air Toernooi 2014 debuteerden. Precies eender was daar het enthousiasme wat ook bij Gorecht het geval zal zijn als daar het G-voetbal zijn premiere gaat krijgen.

Het enthousiasme van de diverse verenigingen raakte een beetje ondergesneeuwd in het ‘WK-geweld’. Iets wat deze verenigingen in mijn ogen niet verdienen. Verenigingen die hun maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen verdienen namelijk waardering. Waardering omdat het G-voetbal binnen je vereniging laten plaatsvinden niet iets is van wat je ‘even ‘ doet. Dat vergt een gedegen voorbereiding wat overigens niet zo ver gaat als de idioterie bij onze Oosterburen die  in Brazilie een compleet eigen resort lieten bouwen waar de ‘Manschaft’ tijdens het WK verblijft. Maar dat er zaken geregeld moeten worden voordat er door de G-voetballers daadwerkelijk in competitieverband gevoetbald kan worden staat vast.

Dat de ideeën in de gemeente Eemsmond en de concrete plannen bij Gorecht en FC LEO navolging gaan krijgen ben ik van overtuigd. Daar ben ik van overtuigd omdat de voetballers/sters met een lichamelijke en geestelijke beperking er namelijk voor gaan zorgen dat we nog meer te zien zullen krijgen waar het allemaal omdraait in de voetbalsport. Dat het niet draait om een corrupte Wereldvoetbalbond waar een harlekijn van 78 jaar denkt dat de wereld op hem zit te wachten. Maar dat het draait om datgene wat voor iedereen, actief of passief, hetzelfde zou moeten zijn. Plezier beleven aan een sport onder het motto van, iedereen moet kunnen voetballen.