Remy van der Wal, de cultuurbewaker SV Bedum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op dit moment is Henk de Jonge de beroemdste assistent-trainer van Nederland. De Jonge nam het vorig seizoen over van Alfons Arts toen die het vertrouwen niet meer had in Leeuwarden. De Fries loodste vervolgens Cambuur de eredivisie in en dit seizoen moest hij weer aan de bak. Deze keer omdat enkele doorgedraaide Cambuur-volgers het Dwight Lodeweges niet gunden dat hij zijn carrière bij een andere club voortzette. Nu lukte het De Jonge om zijn ploeg in de eredivisie te houden waar Henk de Jonge door Cambuur op de juiste wijze voor werd beloond. De 50 jarige oefenmeester zal volgend seizoen hoofdtrainer van Cambuur zijn waardoor hij van cultuurbewaarder nu passant is geworden. Dat is het lot van een assistent-trainer die op een gegeven moment als juist gediplomeerde op de stoel van hoofdtrainer gaat zitten. Iets wat logisch is maar door sommigen vaak als jammer wordt gezien.


johan20staal20puurvoetbalonlineRond de jaarwisseling van 2011 naar 2012 werd aan Remy van der Wal gevraagd of hij samen met Jan ten Caat de technische leiding over het 1e elftal van toen nog CVVB wilde overnemen. Het bestuur en toenmalig trainer Rolf de Boer zaten niet meer op een lijn waarop een breuk volgde.

Remy van der Wal mag gezien worden als een kind van de club. Alles draait bij de oudste van de broertjes Van der Wal namelijk om het voetbal. Zittend op een barkruk vertellend aan spelers als Gert-Jan Hageman dat je later in het eerste elftal gaat spelen geeft aan dat je bezeten van het spelletje bent. Zijn reactie op de vraag vanuit CVVB laat zich dan ook raden. Remy pakte de klus, met ondersteuning van Jan ten Caat, op en hield CVVB in de 1e klasse. Na dat seizoen keerde hij terug in zijn rol als assistent onder hoofdtrainer Hans van der Ploeg. Veel ervaringen mogen op doen bij een trainer die een assistent niet als een ‘lulletje rozenwater’ beschouwd werd het een prima jaar voor de ondertussen trainerscursussen volgende clubman.

Na een seizoen vertrok Van der Ploeg naar Oranje Nassau en kwam Marius Hendriks als een geroutineerde opvolger bij SV Bedum binnen. Want CVVB was ondertussen met Bedum gefuseerd en Remy van der Wal werd van een ‘rooie’ tot ‘paars’ omgeturnd. Met nog vijf wedstrijden voor de boeg werd Remy van der Wal weer benaderd of hij het karwei af wilde maken. Niet omdat de trainer er vroegtijdig uitgeknikkerd werd maar omdat een hernia Marius Hendriks in de weg zat. Een oplossing met gevolgen. Opeens ging het lopen bij de zaterdagtak van SV Bedum. Vier overwinningen op rij zorgden voor klassenbehoud en er gloorde nog iets moois aan de horizon. Vier zeges op rij zorgden namelijk voor een leidende positie voor SV Bedum in de derde periode. Een stunt ligt in het verschiet en dat mag als een geweldige prestatie worden gezien van de selectie en technische staf.

Vanmorgen sprak ik de clubman nog even en het enthousiasme spatte er af. Een enthousiasme wat ook te lezen viel in het interview wat Henk de Jonge enkele weken geleden aan VI gaf. Geen poespas maar gewoon alles voor je club geven wat je in je hebt.

Remy van der Wal kan op dit moment niet als hoofdtrainer bij SV Bedum aangesteld worden omdat hij de juiste papieren niet heeft. En ergens zou dat ook niet moeten. Remy van der Wal moet eigenlijk nooit hoofdtrainer van SV Bedum-zaterdag worden. Dan verandert hij namelijk, net als Henk de Jonge nu, van cultuurbewaarder in een passant. Natuurlijk heeft ook Remy van der Wal ambities maar die moet hij misschien maar buiten Bedum laten zien. Iets wat bijvoorbeeld Gertjan Verbeek deed. Die kwam als hoofdtrainer van Heracles bij Heerenveen terug en vertrok vervolgens weer. Ooit komt de dag dat Verbeek op het vertrouwde nest zal terugkeren wat ook voor Remy zal gelden als hij een keer zal uitvliegen richting een andere club. Dan zal hij terugkeren op het vertrouwde warme nest. Dan zal Remy van der Wal verder gaan met waar hij voor geboren is, de cultuurbewaarder van SV Bedum.