Teams worden bij veel verenigingen ' kunstmatig' in leven gehouden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het voetballen is voor velen niet meer leuk. Dat is een conclusie die we mogen trekken na twee weken van een gedeeltelijk programma en een weekend in aantocht waar dat precies eender in zal zijn.
johan20staal20puurvoetbalonline

Op de donderdag en vrijdag wordt tegenwoordig via de sociale media steeds duidelijker zichtbaar dat het amateurvoetbal in zwaar weer verkeerd. Steeds vaker worden er een enorm aantal wedstrijden verplaatst omdat andere verplichtingen voorrang krijgen boven het spelen van een voetbalwedstrijd. Dat zijn vooral wedstrijden in de B-categorie waar de lagere seniorenteams en jeugd onder vallen. Een categorie waarin men, en de KNVB staat dat toe, maar wat aan rommelt.

Als je alles een beetje volgt dan kom je tot de conclusie dat er teams zijn die bijna meer doordeweeks spelen dan in de weekenden. Iets wat al eerder opgemerkt is en diverse redenen voor zijn. De reden kan zijn dat verplichtingen op zaterdag misschien betekenen dat er richting de bekende bouwmarkten, meubelboulevards getrokken wordt. Het kan ook zijn dat er ‘leuke’ dingen gedaan moeten worden in de vorm van familiedagen of een weekendje weg voor het gezin omdat men elkaar in een cultuur van, wie van ons tweeën vliegt als stresskip het eerst uit de bocht’ thuis bijna niet meer tegenkomt. Allemaal activiteiten die er voor zorgen dat er diverse voetbalduels verplaatst moeten worden omdat het voetballen voor velen meer een noodzakelijk kwaad is dan een hobby. Maar er is nog een reden dat er diverse duels verplaatst worden en dat is dat clubs met meer teams in de competitie uitkomen dan ze daadwerkelijk bezitten.

Natuurlijk staat het geweldig als je met een groot aantal teams aan de competitie kunt deelnemen maar dan wel op de zaterdag of de zondag. Natuurlijk is het voor iedere vereniging leuker om bijvoorbeeld met vier dan drie teams in de competitie uit te komen. Je ogen sluiten voor de realiteit is echter niet goed want als het aantal leden onvoldoende is dan is het over wat vier elftallen betreft.

Iedereen vind zoiets jammer en dat is logisch. Een team terug trekken kost een vereniging nu eenmaal leden. De al op leeftijd zijnde voetballer wil niet in een veredeld jeugdelftal rondlopen en omgekeerd denkt een iets minder getalenteerde jeugdspeler aan zijn basisplaats die hij met de komst van betere voetballers kan schudden.

Daarom worden teams vaak ‘kunstmatig’ in stand gehouden. In stand gehouden omdat het ledenbestand anders daalt naar een peil wat een vereniging zich niet kan veroorloven. Geen vereniging wil meemaken dat het ledenbestand terugloopt maar wat in veel gevallen wel de realiteit is.

Als je het amateurvoetbal in de lagere regionen een beetje volgt dan denk je, ook in die regionen was de beleving vroeger anders. Werkzaamheden daargelaten, je was er op de vroege zondagmorgen gewoon. Niets andere escapades maar ‘gewoon’ om 08.00 uur vertrekken of thuis drie kwartier voor de wedstrijd aanwezig zijn. Gewoon omdat het zo hoorde en omdat je het voetballen leuk vond.

Dat is tegenwoordig allemaal anders wat voor veel verenigingen op termijn weleens funest kan zijn. Bij sommige betrokkenen uit de amateurvoetbalwereld leeft het beeld dat het aantal clubs over tien jaar drastisch gedaald zal zijn omdat de animo voor het voetballen terugloopt. Dat zou best eens kunnen want er zijn veel verenigingen die geen jeugdafdeling hebben. Die het dus altijd met spelers van buitenaf moeten doen. Clubs die dus spelers moeten aantrekken om tot een representatieve eerste selectie komen.

Ook dat is een tendens wat je in alle geledingen van het amateurvoetbal tegenkomt. Het aantrekken van spelers gebeurt namelijk op alle niveaus. Wie zegt dat dit anders is die lult uit zijn nek want via de sociale media worden de spelers bij bosjes door clubs of tussenpersonen gepolst.

Zo heeft alles er een beetje mee te maken dat het in de lagere regionen van het amateurvoetbal vaak maar wat aangerommeld wordt. Dat er teams zijn die meer doordeweeks spelen dan in de weekenden. Dat er maar wat aan gerotzooid wordt met het pasjessysteem om een niet gerechtigde speler binnen de lijnen te krijgen. Dat er ieder weekend honderden duels verplaatst worden. Allemaal zaken die door een bond ‘gewoon’ gevonden wordt maar waarbij menig voetballiefhebber zich iedere keer weer verbaasd dat hier niets aan gedaan wordt.