'En Un Momento Dado'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De Cruijffiaanse uitspraak 'En Un Momento Dado, wat betekent ‘op een gegeven moment’ is een uitspraak die van toepassing zou kunnen zijn op een doelman. Op een gegeven moment komt namelijk het moment waar hij in stilte op wacht. Uren van trainen zijn er vaak vooraf gegaan aan het moment waar iedere doelman op hoopt. Het moment dat alle ogen op jou zijn gericht. Een moment waarbij je belangrijk voor je ploeg kunt zijn.
johan20staal20puurvoetbalonline

De bekerduels in het amateurvoetbal worden bij een gelijke stand beslist door het nemen van strafschoppen. De een vindt het niets en de ander juist weer wel. Een verlenging wordt om praktische reden overgeslagen en ergens is dat jammer. Twee op het tandvlees lopende teams in een slopende verlenging heeft wel iets. Het ‘zenuwengedoe’ rond een strafschoppenserie vergoedt echter veel. Wie gaat hem nemen en wie verschuilt zich achter de rug van de trainer, is iets wat het allemaal nog spannender maakt.

Opeens zag ik hem staan, de doelman die vertrouwen uitstraalde. Opeens zag ik een keeper die wist, mijn moment is daar. Het moment waarin ik kan laten zien wat ik geïnvesteerd heb. Nu kan ik laten zien wat het betekent als je extra trainingen volgt.

Vertrouwen straalde de doelman uit en je wist, die gaat een strafschop pakken. Iets wat in de kwartfinale ook gebeurd was en wat nu weer op het ‘programma’ stond.

De strafschoppenserie begon en de eerste strafschop van de tegenpartij ging over. Drie teamgenoten en twee tegenstanders zorgden vervolgens voor een 3-2 tussenstand en was het moment daar. Het moment waar je als keeper van droomt. Het moment waar je van weet als ik deze strafschop stop staan we op de drempel van de finale.

Het beeld van de doelman deed mij denken aan Edwin van der Sar die op 21 mei in Moskou de beslissende penalty stopte in de Champions Leaguefinale tegen Chelsea. Het ‘IJskonijn werd ‘Sar’ genoemd  en dat zag ik nu ook. Een koele kikker op de lijn die wist, mijn moment is daar.

De strafschop werd goed ingeschoten maar opeens was daar het been van de doelman en was het moment daar. Het moment van de gestopte strafschop. Het moment waar iedere doelman naar verlangt als beloning voor honderden keren duiken op een trainingsavond. Het verlangen naar een beloning voor het in stilte moeten genieten van een doelpunt van je eigen ploeg of het alleen verwerken van een tegentreffer. Daar was het moment van blijdschap en trots en was daar ruim een half uur later de knuffel van een trotse moeder.

Ooit schreef ik, trotse vaders genieten in stilte’ wat ook geldt voor moeders. Moeders die niet durven te kijken als het moment daar is. Het moment waar de doelman zelf vol vertrouwen op wacht. De doelman die weet dat op een gegeven moment zijn moment daar zal zijn. Die weet dat alle uren aan trainingen zich een keer gaan uitbetalen omdat het keepersvak op de juiste wijze beleefd wordt.

Dat is wat het keepersvak mooi maakt zeggen velen en daarin hebben ze gelijk. Soms zou je als oud-doelman willen dat ook jouw moment nog eens een keer weer daar was maar wat niet meer zal gebeuren. Daarom was het moment ook zo mooi, een moment wat namelijk voor iedere doelman absoluut herkenbaar moet zijn.