Kritiek ? Mooi man.....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

‘Kritiek moet je zien als een cadeautje van iemand die het beste met je voor heeft.’ Dit is een tekst van Johan Cruijff die dat ooit eens zei toen hij nog trainer was bij Ajax. ‘Als ik er geen energie meer steek om een speler op zijn fouten te wijzen dan heb ik hem afgeschreven. Dan wordt het in mijn ogen niets meer.”

 

johan20staal20puurvoetbalonline
Deze week kreeg ik ook kritiek en daar was ik blij mee. Goed door de boodschapper onderbouwde kritiek waar we als twee volwassenen over spraken. Geen gelul via de sociale media maar gewoon via de telefoon. De kritiek was terecht maar mijn antwoord wat de reden zou kunnen zijn waarom er kritiek was werd ook geaccepteerd. Dat was niet alleen mooi maar er kwamen ook nog een paar tips van de andere kant. Tips die ik wel wist maar die dusdanig waren dat het misschien wel goed was om ze nogmaals te horen.

Want laten we eerlijk zijn, in sommige gevallen willen je te snel of ben je iets minder geconcentreerd dan je graag zouden willen. Dan sluipen er ergens fouten in die een insider wel en iemand anders niet ziet maar wij jij jezelf een paar dagen later ook mateloos aan stoort. Dat soort kritiek is mooi omdat het opbouwend is als je er ook daadwerkelijk wat mee doet.

Maar we hebben ook een andere vorm van kritiek en dat is wat minder. Want enkele weken geleden schreef Johan Derksen in zijn column in de VI dat hij de laatste jaren een paar keer politiebewaking heeft gehad omdat enkele zich supporters van een club noemende personen wel even verhaal wilden komen halen bij de toen nog hoofdredacteur van Voetbal International.

Als je de sociale media een beetje volgt dan behoort Derksen tot een categorie personen waar velen een bloedhekel aan hebben. Er zijn er ook die Johan prima vinden en die vinden dat hij zegt wat hij denkt. Tot die laatste categorie behoor ik want in het Tv-programma VI zegt hij hetzelfde als in zijn column in VI.

Dat is mooi want aan anoniem geneuzel moet je niet willen want kritiek hoor je met open vizier te geven en wat mij deze week overkwam. Hoewel we dezelfde voornaam hebben ben ik gelukkig niet zo bekend als Derksen want, zo las ik laatst in een verdwaalde column over het Leekster Voetbalgala, ik kan overal nog redelijk anoniem rondlopen. Dat koester ik en hoop dat ook zo te houden. Want een millimeter boven het maaiveld met je kop en hij gaat er af.

Want kritiek geven is voor velen niet moeilijk maar ontvangen is wat lastiger. Wat dat betreft is de sociale media onze staatsvijand nummer een geworden. Want alles wat daar geschreven of gezegd wordt gaat als een razende Roeland over de digitale snelweg.

Via de rubriek ‘Mijn mening’ had ik in de achter ons liggende weken en ook vandaag  veel kunnen zeggen over zaken waar ik een mening over had of in sommige gevallen nog steeds heb. Ik heb dat bewust niet gedaan, en doe dat ook vandaag niet, omdat er op dit moment iets is wat ik vele malen belangrijker vindt dan wat dan ook. Daarom had ik even geen zin in ‘toestanden’ als mijn mening weer eens af zou wijken van wat veel anderen zouden vinden zonder dat we er rechtstreeks over konden praten. Misschien  werd ik daarom dinsdag wel geraakt door de kritische noot die positief bedoeld was en waar in een prettig telefoongesprek normaal over gesproken kon worden..