Kon even bellen met Jan nog maar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als er een geboortedag nadert van iemand die je dierbaar is maar helaas niet meer onder ons is dan denk je wat vaker aan die persoon terug. Dan denk je wat vaker, kon ik hem maar even bellen of nog mooier, kon ik maar even op bezoek gaan. Vandaag, 28 maart ’14 zou Jan van Dijken 54 jaar geworden zijn maar wat hij helaas niet heeft mogen beleven.
1364478568Njan van dijken

Ik weet zeker dat als Jan nog geleefd zou hebben dat wij deze week contact zouden hebben gehad. Contact omdat er weer voldoende in voetballand wonderland gebeurde waar wij ons over verbaasd zouden hebben. We zouden ongetwijfeld gesproken hebben over Raymond Verheijen die nu weer Frank de Boer als iemand neerzet die, omdat hij niet volgens de schema’s van Verheijen werkt, het niet begrijpt als trainer.
Het gesprek zou gegaan zijn over het jeugdvoetbal en dat van nu SV Bedum in het bijzonder want ik denk dat wij zaterdag samen langs de lijn zouden hebben gestaan bij het duel tussen SV Bedum F1 en Appingedam F1. Samen naar een wedstrijd kijken met Jan was namelijk een feest omdat het bij de voetballiefhebber uit Bedum vaak ging om de schoonheid van de actie. Een schoonheid die niet alleen zat in het scoren van een goal maar die ook kon zitten in een uitstekende actie van een verdediger.

Om Raymond Verheijen hadden we gelachen omdat ook Jan dat soort types niet serieus nam maar het jeugdvoetbal zou wel serieus besproken worden. Niet omdat we de wijsheid in pacht hadden maar alleen maar omdat we er ons tot aangetrokken voelden. Want uren hebben we over het laatste onderwerp gesproken en dat hadden we nog graag vele uren meer gedaan.

Waar we ook uren over konden praten was Puurvoetbalonline wat Jan ook een beetje als zijn ‘kindje’ zag. Hij voorzag mij graag van adviesen die ik graag aannam omdat Jan tot het kleine groepje mensen behoorde waar ik naar luister. Een groepje wat door het wegvallen van Jan helaas wat kleiner is geworden.

Jan hamerde er vaak op dat ik mijn gevoel moest volgen maar hij gaf ook weleens punten van kritiek waardoor ik mijn soms zwart/wit mening bijstelde. Soms met frisse tegenzin maar vaak had hij gelijk. Blijf je onderscheiden was ook een opmerking die ik vaak moest horen. Blijf je onderscheiden maar bedenk een ding, je kunt het nooit iedereen naar zijn of haar zin maken."

Dat was datgene wat mijn voetbalvriend vaak zei en waar ik sinds zijn overlijden op 26 mei 2012 regelmatig aan teruggedacht heb. Regelmatig dacht ik van, hoe zou Jan over dit artikel denken. Zou hij zeggen, je hebt gelijk of het had wel wat minder zwart/wit gekund. Helaas, op mijn vragen aan Jan zal nooit meer een antwoord komen en wat iets is wat ik nog alle dagen mis. Nog alle dagen mis ik Jan die mij met raad en daad bijstond in mijn ‘drive’ om van Puurvoetbalonline wat moois te maken en vandaar dat ik vandaag  stil wil staan bij de geboortedag van mijn voetbalvriend uit Bedum.