'Angstgegner' of een angsthaas als trainer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Enkele dagen geleden hoorde ik het woord ‘angstgegner’ voorbij komen. Het woord wat betekent dat je bang voor een tegenstander bent. Een woord ook wat je veelvuldig in de voetballerij tegenkomt.
johan

‘Angstgegner’ betekent dus dat je bang voor een tegenstander bent. Dat betekent dat je in de uren voordat je de ‘angstgegner’ ontmoet vaker naar het kleinste kamertje moet dan je lief is. Een ‘angstgegner’ hebben we allemaal maar dat is iets totaal anders. Maar ik moet zeggen, als voetballer ben ik nooit een ploeg tegen gekomen die door ons als angstgegner werd betiteld. Er waren wel teams waar je respect voor had omdat ze beter waren maar dat is iets totaal anders.
Veel trainers hebben wel een ‘angstgegner’ en passen hun ploeg vervolgens aan de tegenstander aan. Niet uitgaan van je eigen kwaliteiten maar als een angsthaas hopen dat de door jouw bedachte opstelling het gewenste resultaat oplevert. Ik moet zeggen, daar heb ik niets mee en als ik de sociale media mag geloven zijn er een redelijk aantal, die er precies eender over denken.

Want de opstelling waar FC Groningen zaterdag tegen ADO Den Haag mee ten strijde trekt wijkt op drie plaatsen af van die waar met 0-2 van Feyenoord werd verloren. Hiariej en Zeefuik worden volgens de media voorlopig bedankt voor bewezen diensten en nu mogen Zivkovic en Van Nieff het weer een keer proberen. En verder is Lindgren zijn plaats weer kwijt geraakt want Kieftenbeld keert terug van een schorsing.

Een drietal wijzigingen moet de ‘Trots van het Noorden’ dus het gewenste resultaat tegen ADO  opleveren want er moeten eindelijk weer eens drie punten gescoord worden door de Groningers die anders de resterende duels als een grijze muis in een ‘Mickey Mouse’-competitie mogen meehobbelen.

Enkele uren voordat in het Kyocera Stadion het duel tussen ADO en Groningen van start gaat staat in Feerwerd het duel tussen Ezinge en Rood Zwart Baflo op het programma. Het bijzondere is dat Ezinge als een ‘angstgegner’ voor Rood Zwart Baflo geldt. Ook nu de Ezingers op een voorlaatste plaats staan worden ze in Baflo als een moeilijk te kloppen ploeg gezien.

De elftalleider van Ezinge, Allex Gerritsen, deed over de onderlinge duels tussen Ezinge en RZB deze week nog een mooie uitspraak toen hij stelde, het is alsof er een soort van mythe over onze onderlinge duels hangt. Een mythe alsof wij niet van Rood Zwart Baflo kunnen of mogen verliezen.” Beide moesten we er vervolgens om lachen maar toch kwam het woord ‘angstgegner’ tevoorschijn waarbij ik een ding zeker weet, Rood Zwart Baflo-trainer Sander Tromp gaat zijn opstelling zaterdag niet aanpassen aan die van Ezinge.