Een terechte onderscheiding voor scheidsrechter Henk Krans

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In de rubriek van Dick Heuvelman ‘De Derde Helft’ las ik het bericht dat Henk Krans onderscheiden was. Krans werd onderscheiden omdat hij al 43(!) jaar als KNVB-scheidsrechter actief is.
image 4


Henk Krans is bij leven al bijna een legende want de immer opgewekte scheidsrechter mag als een voorbeeld voor velen worden gezien. Altijd positief gestemd is Krans een scheidsrechter waar van afstraalt dat hij veel plezier aan zijn hobby beleeft. Want dat zag ik vorig jaar in Winsum waar Henk Krans was aangesteld als scheidsrechter bij een jeugdduel op een van de velden van VIBOA. De op dat moment 64 jarige arbiter floot een prima wedstrijd en stond er zoals altijd weer keurig op en dat laatste verbaasde mij niet.

Want enkele jaren geleden, in de beginperiode van Puurvoetbalonline om precies te zijn, mocht ik Henk een keer interviewen. Een interview wat op verzoek van een paar collega’s van de arbiter uit Groningen tot stand kwam. Toen ik Henk die avond voor de eerste keer de hand schudde begreep ik het verzoek direct want het werd een mooie avond op het ‘kamertje van Henk’.

Anekdotes, lachsalvo’s alles kwam voorbij en bij alles was de liefde voor het vak van scheidsrechter bij Henk voelbaar. Ook kwam het onderwerp kleding voorbij want Henk vond dat een scheidsrechter er netjes op behoorde te staan en ik moet zeggen de tenues van Henk lagen er keurig bij. Een warme en emotioneel is ook een typering die bij de nu 65e arbiter past want kom bij Henk niet aan een collega want je bent aan de ‘beurt’. Henk beschermt zijn collega’s namelijk met een fanatisme die hem siert omdat hij vindt, en waar hij gelijk in heeft, dat ook scheidsrechters fouten mogen maken. Henk schroomt niet om zoiets via de sociale media bekend te maken en waar ik wel om kan lachen omdat dat helemaal bij een emotioneel iemand als Henk past.

Maar Henk gebruikt de sociale media ook anders en wat direct aangeeft hoe bijzonder Henk Krans is. De 65 jarige scheidsrechter verontschuldigde zich deze week namelijk voor het feit dat hij door een hamstringblessure niet kon trainen. Ongelofelijk bijna maar wel de waarheid, een al drieënveertig jaar fluitende arbiter meldt nog keurig dat hij niet komt trainen.

Ik weet niet hoe Henk zijn collega’s dat doen maar ik weet zeker dat het afmelden niet altijd op de wijze van Henk gebeurt. Niets aan het toeval willen overlaten omdat je vindt dat je behoort af te zeggen is namelijk zijn motto en wat hij mij enkele jaren geleden vertelde, ik mis bijna nooit een training want ik wil gewoon fit zijn voor de wedstrijden die ik fluit.”

De onderscheiding is daarom absoluut terecht en zal voor de verder nog topfitte arbiter een reden zijn om de fluit nog niet op te bergen. Dat is mooi voor alle jeugdige voetballers van nu die in een duel meevoetballen waar Henk Krans als scheidsrechter is aangesteld. Want dan is een ding zeker, je hebt dan als voetballer te maken met een arbiter die al 43(!) jaar met veel plezier op de Noordelijke voetbalvelden rondloopt en waar velen een heel groot voorbeeld aan kunnen nemen.