Als club met ambitie moet je wel meedoen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Clubliefde bestaat al jaren niet meer. Als verenigingen in de hogere klassen willen blijven voetballen, zullen ze spelers moeten blijven 'kopen’ om hun supporters tevreden te houden.
johan

Bovenstaande zou een stelling kunnen zijn tijdens een forum in de kantine van een voetbalclub. Een stelling die tot stevige discussies zou leiden tussen de voor en tegenstanders van het wel of niet betalen van spelers.

Toevallig raakte ik zaterdag met een paar personen in een gesprek waarbij bovenstaande stelling het onderwerp was. Als ambitieuze club kun je niet in de top van het amateurvoetbal meedoen als je als vereniging, sponsoren of goedwillende supporters niets voor de spelers van je eerste selectie doet was een opmerking. Een terechte opmerking want zo is het precies, en wat je nu al ziet als je de bekende sites een beetje in de gaten houdt. Verenigingen in de Topklasse zijn al naarstig op zoek naar versterkingen en ook daaronder komt alles al redelijk in beweging.

Want steeds meer zie je het rondom je heen gebeuren, spelers die al in bijvoorbeeld januari bij hun vereniging bekendmaken dat ze het volgend seizoen voor een andere club gaan uitkomen. Dat doen ze soms op sportieve gronden maar vaker omdat ze er financieel of maatschappelijk beter van worden. Dat laatste kan op verschillende wijze gebeuren want dat weet iedereen want niemand in voetballand wonderland is wereldvreemd.

Ambitie, voor velen een beladen woord maar voor een ander iets waar ze volledig achter staan en wat ook voor een voetbalclub en zijn supporters geldt. Want ook die laatste categorie moeten we niet vergeten, veel supporters verwachten het nodige van het vlaggenschip van hun vereniging.

Dat lees je ook in de papieren versie van de Voetbal International want daarin wordt redelijk wat aandacht aan de top van het amateurvoetbal besteed. Maar de topklasse is natuurlijk niet de hoofdklasse en al helemaal niet de eerste klasse. Want ook in die laatste klasse moet er wat voor een eerste selectie ‘geregeld’ worden. Iets geregeld worden omdat spelers anders ook op dat niveau wel van club willen veranderen.

Dat was zaterdagmorgen te horen, dat er verenigingen in de eerste klasse zijn die weinig tot niets doen als het alleen maar gaat om bijvoorbeeld het aanschaffen van voetbalschoenen voor de spelers van de eerste selectie. Dat kan dat een club dat niet doet en wat als je van het pure van het amateurvoetbal houdt ook prachtig moet vinden maar, zo werd er gezegd, dan mis je wel de boot, lees het bereiken van de hoofdklasse.

Zo zijn op dit moment de eerste overschrijvingen al bekend en de komende weken/maanden zullen daar nog honderden aan toegevoegd gaan worden. Van hoog naar laag zullen spelers verkassen omdat ergens anders iets te halen valt wat er bij hun huidige vereniging.

Daar ging het gesprek zaterdagmorgen ook over en vandaag moest ik daar opeens aan terugdenken. Ik moest opeens terugdenken aan de opmerking, als een eerste klasser geen spelers van buitenaf gaat halen is de hoofdklasse in principe onbereikbaar. Dat daar uitzonderingen zijn bewijst Be Quick dat dit seizoen als een weinig betalende vereniging in de Topklasse uitkomt. Maar als we verder in de provincie Groningen rondkijken dan wordt je niet bepaald vrolijk van het niveau waarop het amateurvoetbal zich in onze provincie afspeelt.

Dus 'betalen' zal moeten als we in Groningen wat willen bereiken, en wat de rest van Nederland ons laat zien. Voor een voetballiefhebber die van het ‘echte’ amateurvoetbal is dat  vervelend maar als je als club ambitieus bent is er helaas geen ontkomen meer aan.