Trainingskampen in de wintermaanden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als je samenleeft met iemand dat alles heerlijk relativeert stemt dat vaak tot nadenken. Dat was ook het geval toen we het gisteren opeens over het ‘fenomeen’ trainingskampen in de winterstop kregen.
johan

Aan het eind van een regenachtige vrijdag reden we vanuit de stad Groningen terug naar het pittoreske Ezinge. Naast dat het nog stevig regende stond er ook een behoorlijke wind. Opeens kregen wij het over het trainingskamp van Warffum. Martine leest mijn berichtten die via mijn facebook binnenkomen uiteraard ook en had dus gelezen dat de eerste selectie van Warffum naar Ameland onderweg was of in het geval van kwartiermakers Marnix Bakker, Rodney Ritsema en Ameland-kenner bij uitstek, Alex Traa al aanwezig waren.

Mijn op voetbalgebied bepaald geen ervaringsdeskundige partner verraste mij een beetje met de vraag wat de zin van een trainingskamp eigenlijk was. Een prima vraag en waar ik haar als eerlijk antwoord op gaf, dat voegt helemaal niets toe. Daar voegde ik wel direct aan toe dat dit niet alleen voor het trainingskamp van Warffum gold maar voor trainingskampen in het algemeen.

Trainingskampen is iets van de laatste jaren want waar het eerst alleen een BVO op trainingskamp ging is het tegenwoordig als amateurvereniging al bijna vreemd als je daar niet aan meedoet.

Een paar dagen naar het buitenland of, zoals in het geval van Warffum, naar een bijna onbewoond eiland, of elders in Nederland naar een locatie waar het goed toeven is komt steeds vaker voor.

‘Wilde’ plannen worden er gemaakt want twee keer trainen per dag en minimaal een wedstrijd spelen is wel het minste wat er aan arbeid moet gebeuren om in veel gevallen scherp aan de tweede seizoenshelft te beginnen.

Prachtige teksten maar waar in de praktijk niet veel van terechtkomt. Want dat gelul van, we zijn als team naar elkaar toegegroeid geloof ik niets van. Na twee nederlagen is die groei weer verdwenen en is alles weer zoals het voor het trainingskamp was.

Wat dat betreft is een trainingskamp wel te vergelijken met de zoveelste cursus die er door een werkgever verstrekt wordt. Iedereen belooft het te doen zoals de cursusleider of leidster het vertelt maar als bij de nazit het eerste biertje naar binnen glijdt, is dan weet de helft al niet meer wat er beloofd is.

Daarom gaf ik ook als antwoord, een trainingskamp voegt niets toe of je moet al zoals SV Bedum-zaterdag op Marbella zitten. Dan heb je nog de mazzel van prima weer. Het antwoord wat ze toen gaf laat zich raden en ik moet zeggen, ik was het roerend met haar eens.