Schaduwwedstrijden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In mijn periode als jeugdtrainer was een vast onderwerp het organiseren van een winterprogramma. Schaduwwedstrijden, trainingen of andere activiteiten.
johan

Schaduwwedstrijden is ook tegenwoordig nog steeds een woord wat je veelvuldig hoort want er moet wel wat geregeld worden voor de heren en dames die het voetballen tot hun hobby hebben verkozen.

Uit eigen ervaring weet ik dat het organiseren van een schaduwprogramma vroeger meer tijd koste dan tegenwoordig want via de sociale media is tegenwoordig alles te regelen. Als een tegenstander een paar uur voordat het duel begint opeens afbelt door een tekort aan spelers dan is het binnen de kortste keren geregeld dat er een andere tegenstander komt opdraven.

Als trainer van de ploeg die moest afbellen ben je echter goed ‘ziek’ want die weet dat hij s’avonds met de bewuste anderhalve man en een paardenkop op het trainingsveld staat te ,klooien’. Daar baal je van als trainer of elftalleider dat je af moet bellen maar wat tegenwoordig helaas met enige regelmatig voor komt.

Zondag sprak een oud-teamgenoot van mij zijn verbazing uit over het feit dat een onderling duel niet met 11 tegen 11 maar met 10 tegen 10 werd afgewerkt. Dat kwam vroeger niet voor vertelde hij want toen wilde men altijd wel voetballen.”

Dat kon ik alleen maar beamen want ik dacht er precies eender over. Een training overslaan was niet in beeld en een wedstrijd afzeggen kwam helemaal niet in je woordenboek voor. Je wilde voetballen omdat je liefhebber was en niet omdat het moest van welke trainer dan ook.

Een voetballer, of voetbalster, voetbalt omdat hij of zij dat leuk vindt waarbij je op latere leeftijd een keer denkt van, het is mooi geweest. Mooi geweest omdat je merkt dat je tegenstanders sneller zijn dan jij en dat wat jij bedenkt niet meer door jouw beentjes uit te voeren valt.

Maar als je als club op een trainingsavond geen eerste elftal in het veld kunt krijgen geeft dat stof tot nadenken. Dan weet je als trainer dat je spelers niet tot het gaatje willen gaan. Dan weet je dat er andere prioriteiten zijn bij de spelers die waarschijnlijk niet stroken met jouw ideeën over het ingaan van de tweede seizoenshelft. Daarom schaduwwedstrijden, het klinkt allemaal prachtig maar ze zijn tegenwoordig pas zeker als het eerste fluitsignaal klinkt.