Code Rood en twaalf duels in het amateurvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zondagmiddag werd het duel FC Groningen-FC Twente afgelast omdat het veld in de Euroborg niet goed bespeelbaar was. De veiligheid van de spelers kon niet worden gegarandeerd zodat besloten werd om het duel geen doorgang te laten vinden.

johan


Tot zover niets mis mee maar op de website van FC Groningen lees je dan vervolgens een uitspraak van competitieleider Gijs de Jong waar je van denkt, die vent spoort niet. Want de letterlijke tekst op de website van FC Groningen was: Manager competitiezaken betaald voetbal Gijs de Jong liet weten dat wat de KNVB betreft een streep door een wedstrijd gehaald wordt bij een weeralarm met ‘code rood’ en voor Noord-Nederland gold zondag ‘code oranje.’

Als je dat leest dan begrijp je ook direct waarom teletekstpagina 603 vanmorgen leeg bleef. Die bleef leeg omdat de KNVB weer eens schijt heeft aan zijn leden want als je durft te zeggen dat alleen code rood, gevaarlijk extreem weer, een reden is om aan het publiek te denken wat naar wedstrijden in het betaald voetbal toekomt weet je voldoende. Precies twaalf duels zijn er vandaag in district Noord gespeeld. Twaalf duels waar geen honderden toeschouwers op af zijn gekomen maar wat voor de bond niet van belang is.

Gisteravond kon iedereen al bedenken dat het qua voetbal in het Noorden een lastig verhaal zou worden. Een lastig verhaal omdat het om 21.00 uur al aardig wit was. Niet alleen wit maar ook glad want een auto of dertig raakten gisteren van de weg.

Ik weet, dat heeft niets met het amateurvoetbal van vandaag te maken maar toch ook weer wel. Want ik neem niet aan dat alle toegangswegen naar de diverse complexen waar wel gevoetbald werd helemaal sneeuwvrij zijn gemaakt. Dat betekent dat de op leeftijd zijnde supporters niet zijn gegaan of, met gevaar voor valpartijen, juist wel. Dat vind ik een kwalijke zaak en had voorkomen kunnen worden door voor district Noord een algehele afgelasting af te kondigen.

Maar wat mag je verwachten van een bond die code oranje geen reden vindt om een duel in het betaald voetbal niet te laten spelen. Daar hoef je niets van te verwachten want aan hun leden uit het amateurvoetbal en de toeschouwers bij hun, product’ betaald voetbal denken is iets wat een lastig verhaal wordt.

Alleen bij code rood geen voetbal, hoe durft een Gijs de Jong het te zeggen. Een Gijs de Jong die over enkele maanden ook zijn ogen sluit voor een andere code rood. Een code rood die zal gelden in Brazilië waar het tijdens het WK in de diverse Favela’s niet rustig zal zijn. Dat blijkt als je de verhalen van Michel van Egmond in de VI leest en als je nog eens terugdenkt aan de woorden van Nanko van Buuren. Ik mocht Nanko van Buuren in 2012 interviewen voor de Ommelander Courant en de Nederlander, die in Brazilië met de stichting Ibiss al jarenlang strijd levert om kinderen uit de greep van drugskartels te houden, sprak toen zijn ongerustheid al uit. Nanko van Buuren was ongerust over hoe het WK zou verlopen maar ergens wist hij het antwoord al. Brazilië zou er niet klaar voor zijn.

Gijs de Jong zal namens de KNVB een, belangrijke’ meneer zijn als chef van alles wat belangrijk zal zijn. Dezelfde Gijs de Jong die dapper roept dat normaal gesproken alleen code rood er voor kan zorgen dat een duel in het betaald voetbal afgelast wordt maar wat niet voor Brazilië geldt. Want ondanks dat er ook tijdens het WK totaal onschuldige kinderen in de Favela’s zullen sterven geldt daar maar een code  en dat  dat is, weer of geen weer, doden of geen doden: ,The show must go on.’