Angsthazen laten zich terroriseren door dictator Dick van Egmond

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Toen we in 2011voor de eerste keer naar Gambia vertrokken kocht ik op Schiphol het toen nog bestaande sportblad Sportweek. In die editie stond toen een artikel over het trainingskamp van de scheidsrechters uit het betaald voetbal. Een, prachtig’ artikel met in de hoofdrol het opperhoofd van het scheidsrechterskorps, Dick van Egmond.
 
johan

Dick van Egmond ziet er niet uit als iemand die het woord humor heeft uitgevonden. Een watje met een uitgestreken smoelwerk is meer een typering die bij hem past. In het bewuste artikel kon je lezen dat de oud-scheidsrechter er een dictatoriaal bewind op nahield. Dat ging echt ver want Van Egmond bepaalde zelfs de kleur van het sporttenue waar volwassen mannen dagelijks in moesten trainen.

Toen ik dat las en ook de manier waarop hij de arbiters aansprak dacht ik, waarom zijn er niet een paar van de aanwezige scheidsrechters die Dick van Egmond eens een tijdje kopje onder duwen in het vast aanwezige zwembad. Even laten merken dat je als je als volwassen kerel niet als een loopjongen behandeld wilt worden.

Ook dit jaar gingen de arbiters weer naar Belek en uiteraard ging ook opperhoofd Van Egmond weer mee. Van Egmond had de teugels strak vast want uitspattingen in welke vorm dan ook kunnen dat soort mannetjes niet gebruiken. Want types als Van Egmond schijten in hun broek richting hun meerdere maar wat ook geldt voor de heren scheidsrechters zelf. Want de arbiters die wekelijks op de diverse sportkanalen voorbij komen gunnen elkaar het licht in de ogen niet en zijn doodsbenauwd voor dictator Dick van Egmond.

Daarom denk ik wel zeker te weten dat alle schijnheiligen het prachtig vinden dat Bas Nijhuis en Danny Makkelie bestraft zijn voor het, optreden’ in Turkije. Nijhuis klom over het balkon en struinde s’ nachts door de gangen van het hotel en Makkelie deed in een sketchje Sepp Blatter na. Dat laatste gebeurde in het bijzijn van Michael van Praag die als UEFA-bobo en voorzitter van de padvindersclub uit Zeist al een paar dagen te gast was in Belek. Hij was daar om de arbiters hun FIFA-badges uit te reiken waarvan ik denk, doe dat even gewoon in Nederland. Maar het mag allemaal een paar centen kosten in Zeist waar men, met mafkees Dick van Egmond voorop, helemaal in de war is omdat twee arbiters een beetje, stout’ zijn geweest.

Toen ik dit nieuws las kreeg ik nog meer respect voor Fernando Ricksen. De oud-international is zeer openhartig in het boek, Vechtlust’. Ricksen vertelt daarin wat hij allemaal uitvrat op het gebied van seks, drugs en drank. Zijn levensstijl moet geen voorbeeld voor de jonge voetballer zijn maar het gaf wel een kijkje in de keuken van hoe het er werkelijk aan toe gaat in het betaald voetbal.

Velen denken anders dan ik over het betaald voetbal en wat in mijn geval de laatste jaren zo gegroeid is. Dat anders denken mag en moet ook kunnen. Maar toen ik de verhalen van Makkelie en Nijhuis las dacht ik wel even aan Fernando Ricksen. Ik weet zeker dat hij anders had gereageerd  dan dit duo en waar ik veel respect voor zou hebben gehad. Ricksen zou die tuinkabouter van een Dick van Egmond zo het zwembad ingegooid hebben. Die had Van Egmond verder een ongelofelijke grote mond gegeven en zeker niet gedaan wat alle schijnheiligen, inclusief Nijhuis en Makkelie, deden. Want het corps der angsthazen hield de kaken stijf op elkaar omdat je bek opentrekken tegen dictator Van Egmond betekent dat je het weekend niet mag fluiten.

Dus liefhebbers van het betaald voetbal, veel plezier bij het kijken naar wedstrijden die door een stelletje angsthazen gefloten wordt en wat, als ik de verhalen mag geloven, wekelijks aan hun prestaties af te lezen is.