Seks gaat voor veel voetballers na een wedstrijd niet meer lukken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als alles volgens plan was verlopen was ik gisteravond nog even naar Leek gegaan waar de 10e editie van de Supercup werd afgewerkt. Een Supercup tussen de kampioenen van de diverse zaalvoetbaltoernooien die er in de winterstop werden gespeeld.
johan


Maar alles liep anders doordat de ,horror’ winter ons tot nu toe alleen maar, horror’ stormen opleverde en er dit weekend gewoon gevoetbald kon worden. Zo stond ik gisteren in Feerwerd langs de lijn en wachtte er s’ avonds nog een viertal gesprekken met trainers die met hun teams ook weer de wei in mochten. Dat zorgde er voor dat een bezoek aan Leek er niet inzat maar, gelukkig’ was ik niet de enige. Een drietal ,kampioenen’ had ook afgezegd voor dit toernooi en op Tweenul  las ik dat organisator Jacob Veenema not amused was en een elfde editie er waarschijnlijk niet meer komt. Persoonlijk zou ik het woord waarschijnlijk weghalen want als ik Veenema was zou het exit Supercup zijn.

Johan Cruyff zei ooit, als je in een speler niets meer ziet moet je er ook geen energie insteken. Dat geldt voor het organiseren van de Supercup ook. Als je aan een dood paard loopt te trekken omdat clubs op het laatste moment nog afzeggen moet je gewoon zeggen, dit gaan we niet meer doen. De tiende uitvoering was daarom misschien wel  de laatste want een sterk gedevalueerd toernooi organiseren geeft geen bevrediging. Op Tweenul werd gesproken over 350 toeschouwers maar ik hoorde geluiden dat er nog geen 200 toeschouwers aanwezig waren. Dat zijn getallen die schril afsteken bij de bezoekersaantallen van een week eerder. Toen waren een paar duizend in Leek aanwezig om getuige te zijn van een finaleavond van het Leekstervoetbalgala die zijn weerga niet kende. Duizenden toeschouwers of anderhalve man en een paardenkop is een groot verschil en betekent eigenlijk, de Supercup organiseren moet Jacob Veenema niet meer doen.

De, kampioenen’ winnen gewoon  hun eigen toernooi om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. Want ik neem aan de organisatie zijn lesje geleert heeft en weet dat na een competitiewedstrijd veel clubs  s’avonds nog een zaaltoernooi spelen een te zware belasting vinden voor hun spelers.

Gisteravond stond de TV eens een keer weer aan op de Peperweg en op de achtergrond hoorde ik Alex Pastoor en Arnold Bruggink weer de nodige zinloze opmerkingen maken. Beide oud-voetballers hadden het namelijk over de, kunstgrasgeneratie’. Dat had te maken de manier van hoe iemand een bal stopte begreep ik nadat ik even een, break’ in het in de steigers zetten van Ezinge-VVSV’09 had ingelast.

Een mooie opmerking waar ze ook het woord, play-station generatie’ hadden mogen gebruiken. Want dat zou een mooie benaming zijn geweest voor alle wegblijvers van het toernooi om de Supercup. Want niemand maakt mij wijs dat je s, avonds na een competitieduel niet meer in staat bent om een zaaltoernooi te spelen want mocht dat wel zo zijn dan heb ik medelijden met de partners van al deze goed getrainde voetballers.