Mijn hoogtepunten in 2013

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De meeste van ons blikken op oudejaarsdag wel even terug op het jaar dat bijna achter ons ligt. De een doet dat met plezier maar een andere kijkt daar door het verlies van een dierbare toch anders tegen aan. Voor velen, en wat je regelmatig hoort, is het een dag met een dubbel gevoel als men terugkijkt op een in alle opzichten bewogen jaar.
johan

Terugkijken op iets wat je verdriet bezorgt schiet vaak niet op want dat deel je met degene die je het meeste lief hebt. Dat is namelijk degene waar jij je onzekere momenten mee kunt delen en die er vervolgens voor zorgt dat de zon ook in figuurlijke zin weer gaat schijnen. Daarom kijk ik liever terug op datgene wat voor mij de sportieve hoogtepunten in 2013 waren.

Januari

In januari vond ik mij op de vroege morgen van dinsdag 15 januari terug in Noordlaren waar ik voor de Oostermoer een sfeerreportage mocht schrijven over de eerste marathon op natuurijs. Het vroor in die dagen dat het kraakte maar ik moet zeggen de sfeer rond de baan in Noordlaren vergoedde alles. Een geweldig feest was aanstaande en uit de beelden was s’avonds te zien dat de organisatie er in geslaagd was om er weer een waar spektakel van te maken. Verder werdt er weinig gevoetbald in januari of het moesten al de diverse zaaltoernooien zijn zoals het Leekstervoetbalgala waar VEV’67 als grote winnaar uit de bus kwam. Maar wat er wel was, het interview met Eppe Scholtens, de ondertussen oud-voorzitter van Corenos. Iets weten wat Eppe toen nog niet wist maakte het tot een bijzonder interview en waarbij het mooi was hoe de Corenos-man over zijn andere passie, de muziek kon vertellen.

Februari

In februari ging ik voor de Oostermoer op bezoek bij een wielerlegende uit van oorsprong Eelde Paterswolde. Want wie kent van mijn generatie Popke Oosterhof niet zou ik bijna zeggen. Nu is hij ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd maar nog steeds zitten er kwajongenstreken in Popke Oosterhof die nog regelmatig op de racefiets zit. Zo was de actie hoe hij tot de uitverkiezing van de nieuwe rondemiss voor de ronde van Eelde kwam weergaloos door de toevallig aan tafel zittende Josefien Nijholt te strikken voor deze rol. De knappe blondine kijkt even verschrikt op maar is niet bestand tegen de charmes van de oud-wielrenner en stemt uiteindelijk toe. Dat Popke Oosterhof een prima smaak heeft bleek een paar maanden later toen diverse wielrenners een duidelijke mening hadden over de knappe blondine die gelukkig zelf ook over een portie gezonde humor beschikte.

Maart

In maart werd er weer volop gevoetbald en was daar op 25 maart het duel Noordpool-Amicitia VMC. Het was die dag Siberisch koud maar er werd op het kunstgras in Uithuizen. Amicitia was een tegenstander die men vreesde maar gelukkig voor de ploeg van Willem Kluin werd het een relatief makkelijke 5-1 overwinning. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit duel de extra krachten bij Noordpool heeft losgemaakt en wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat Noordpool dit seizoen zijn debuut in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal maakt.

April

April was een maand waar er ingehaald moest worden omdat de bond graag tijdig een einde aan de competitie wilde maken. Begin juni moest alles gereed zijn waar velen hun ongenoegen over uitspraken. Zo beleefden we het dat de streekderby tussen Warffum en Eenrum op donderdagavond gespeeld werd en de return direct die zondag daarna gepland stond. Een mooi moment was voor mij persoonlijk dat de 16 jarige Bjorn Schutter op die donderdag zijn debuut voor Eenrum maakte en die ik op vier jarige leeftijd de eerste beginselen van het voetballen mocht bij brengen.

Mei

De maand mei stond uiteraard in het teken van ons huwelijk maar op 25 mei was ik eerst nog getuige van een wedstrijd waar in de dagen daarna nog veel over nagepraat zal zijn. Viboa had door een blessuregolf de titel aan Drachtster Boys moeten laten zodat de Winsumers in de nacompetitie terecht kwamen. De eerste wedstrijd tegen Go Ahead Kampen werd verloren door de Winsumers die, wilden ze kans maken op promotie, het thuisduel tegen HZVV moesten winnen. In de eerste helft was de ploeg uit Hoogeveen de bovenliggende partij en dat het na vijfenveertig minuten 1-1 stond mocht als een klein wonder worden gezien. Het talrijke publiek kreeg in de tweede helft echter een wedstrijd te zien waarvan je zeker wist, als je het niet zelf gezien had geloofde je niet. Een geel/blauwe tornado joeg over het hoofdveld aan de Schouwerzijlsterweg want Viboa ging als een razende tekeer. Neil Judkins was de grote man aan de kant van Viboa door zijn in totaal vier treffers in een duel die uiteindelijk in een 6-2 overwinning voor de Winsumers eindigde. Een geweldige sfeer in vooral de tweede helft zorgde ervoor dat dit het sportieve hoogtepunt in de maand mei was.

Juni

Juni maand wielrenmaand mag ik wel zeggen want in die maand werd het NK-tijdrijden in Winsum verreden. Een spectaculair onderdeel want de heren en dames wielrenners reden knetterhard door het gebied rond Winsum. Een prachtige happening voor een groot aantal toeschouwers. Dat was ook het geval in Bedum waar voor de 30e keer de Omloop van Bedum werd georganiseerd. Een koers met ook voor mij een speciaal tintje want op verzoek van het Wielercomite Bedum mocht ik meewerken aan een speciale jubileumkrant. Verder waren er deze maand ook nog de koersen in Annen, Eelde en Kloosterburen waar de rondjes rond het parcours lopen in gezelschap van Jolanda Langeland al bijna een vaste traditie worden.

Juli

Juli was een aaneenschakeling van interviews voor de Ommelander Courant met als hoofdpersonen wielrenner Martijn Wietzes, FC LEO-aanvoerder Eduard Zuidema die een punt achter zijn carrière als veldvoetballer zette, de broers Arie, Willem, Aalderd en Klaas Duinkerken die vertelden over hun onvoorwaardelijke liefde voor Corenos, Hendrikus Huisman die niet alleen een winnaar is maar ook liet zien dat iets wat je diep raakt nog lang bij je blijft en Kees Pol die mij een prachtige spreuk meegaf. , Achter een berg vol moeilijkheden ligt een land vol mogelijkheden.’

Maar ook was ik op bezoek bij Egbert Darwinkel in Oudemolen, bij FC Groningen-voetballer Thijs Gerlofs en twee voetballers die de zeventig al zijn gepasseerd, Henk Wierenga en Roelf Wolters van de v.v. Hunsingo, oud-voetballer Edwin de Haan en Berto Merx die jonge wielrenners en wielrensters wegwijs maakt in het wereldje van het amateurwielrennen. Allemaal mensen met hun eigen verhaal waarvan je later dacht, ieder interview maakt je weer een ervaring rijker.

Augustus

De achtste maand van het jaar alweer en heel voorzichtig klonk de roep van het groene gras. De meeste clubs waren al aan de voorbereidingen begonnen maar toch stond augustus in het teken van de bekende grasbaanraces in Eenrum en Loppersum. Een verhaal met een afscheid nemende Philip Wierenga en de twee verslagen over en rond de Masters of Sidecars waren de hoogtepunten voor iemand die bijna vijftig jaar geleden flesjes liep te zoeken rond de baan van Eenrum. Maar ook een hoogtepunt was Loppersum waar het EK-zijspannen werd verreden. Een geweldig spektakel werd het en wat het helemaal speciaal maakte was dat ik rechtstreeks van het bekerduel KRC-ZEC doorreed naar Loppersum om daar getuige te zijn van alles wat eigenlijk bij een snelheidssport kan gebeuren maar waar men als organisatie, en wat ook gold voor Eenrum een dikke pluim voor verdiende.

September

In september begon de competitie en het eerste duel die ik namens de Ommelander Courant bezocht werd direct een, kraker’. Noordpool opende het seizoen tegen Godlinze en trainer Willem Kluin was erg benieuwd hoe zijn ploeg het er in zijn debuut als vierdeklasser in het zaterdagvoetbal er van af zou brengen. Een spectaculair duel werd het waarin vanaf minuut een tot aan het eindsignaal van alles gebeurde. Noordpool won het duel uiteindelijk met 4-3 maar als het duel vijf minuten langer had geduurd dan had ik nog moeten zien dat het bij deze eindstand was gebleven. In het eerste duel al een geweldige pot schept verwachtingen en ik moet eerlijk zeggen tot aan nu toe, ik heb mij dit seizoen nog nergens verveeld.

Oktober

In oktober werd er voldoende gevoetbald maar is mij een duel speciaal bijgebleven. Het duel Stedum-SIOS was de wedstrijd van Siebrand Dijkema. De spits van de Stedumers prutste volgens zijn criticasters in de eerste helft maar wat aan en was dan ook volgens velen rijp voor een wissel. Maar trainer Leendert Nieborg kent zijn pappenheimers en liet Dijkema staan. Na de rust ging het opeens beter met het benutten van de kansen want toen er voor de laatste keer gefloten werd stond het wel 4-2 in het voordeel van Stedum door drie goals van….. Siebrand Dijkema.

November

Voor de maand november moest ik echt kiezen tussen twee hoogtepunten maar toch, het Katsu Gala, won de strijd. Wat een prachtige sportavond werd het in Winsum waar vijftig vechters elkaar met sportieve middelen bestreden. Topsport van hoog niveau waar respect voor je tegenstander als eerste prioriteit gold. Toparbiters ook in de personen van Nico en Gerard Gordeau en Gilbert Cleveringa die lieten zien dat het arbitreren in deze sport het werk is van mannen die weten waar ze over praten. Kortom een super avond voor deelnemers, publiek en organisatie.

December

Eenrum maakte mij het in december gemakkelijk om voor november voor het Katsu Gala te kiezen. De Eenrumers zorgden in november bijna voor een stunt tegen Asser Boys door pas na penalties voor de beker uitgeschakeld te worden. Maar, mijn’ cluppie maakte dat op acht december helemaal goed. In de wedstrijd tegen WEO kwam Eenrum in de 81e minuut op een 1-0 achterstand. Dat was een domper voor de thuisploeg die de ambitie heeft om eindelijk eens vierdeklasser te worden. Maar onder aanvoering van trainer Ronald Bouwman trokken de Eenrumers ten aanval en in de 88e minuut viel de gelijkmaker. Waar bijna iedereen er een beetje vanuit ging dat het duel in een gelijkspel zou eindigen ging Eenrum voor de volle winst. Iets wat in de 93e minuut gerealiseerd werd. Even later was er de grote blijdschap bij trainer en spelers van Eenrum en de teleurstelling bij WEO. Vreugde en teleurstelling zo dicht bij elkaar is mooi om te zien want dat is wat sport zo puur maakt. Als het om het, eggie’ gaat wil iedereen winnen.

Tot slot

Dit zijn de laatste woorden die ik wat 2013 betreft schrijf voor Puurvoetbalonline. Het zijn er veel geweest en waarvan ik hoop dat mij dat in 2014 ook gegund is. Daarom wens ik iedereen datgene wat ik samen met mijn dierbaren ook hoop te beleven, een gezond en gelukkig 2014.