,Toch blijft de arbitrage in de 5e klasse van een bedenkelijk niveau en is een puntje van kritiek.’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

,Toch blijft de arbitrage in de 5e klasse van een bedenkelijk niveau en is een puntje van kritiek.’ Dit was een zin uit een van de voorbeschouwingen die ik deze week las. Een opmerking geschreven met inkt want bestond uit een combinatie van de clubkleuren:de opmerking was geplaatst naar aanleiding van een nederlaag die het vlaggenschip van de vereniging had geleden.
johan


Voor de Ommelander Courant bezoek ik met grote regelmaat wedstrijden die gespeeld worden in de ,kelder’ van het amateurvoetbal; de naam die regelmatig aan de vijfde klasse wordt gegeven. De ,kelder’ van het amateurvoetbal die absoluut zijn charme heeft omdat alles er nog heerlijk puur aan toe gaat. Waar een scheidsrechter vlak voor en direct na de wedstrijd even een sigaretje staat te roken. Een klasse ook waar een speler woedend tegen een medespeler roept dat hij voor zijn lol op het veld staat om er tien minuten later met zijn tweede gele kaart afgestuurd te worden.

Een klasse waar je geen technische hoogstandjes moet verwachten. Maar als dat wel gebeurt en je bent erbij ben je spekkoper. Want ik heb dit seizoen al een paar keer mogen genieten van de technische hoogstandjes van Eenrum-spits Milan Rutkowsky, ik zag in het duel tegen SIOS een fantastische Jeroen Beerlings een mooie hattrick scoren wat iets was wat Robbert Bos in het duel tegen Usquert ook deed.

In dat laatste duel zag ik ook een prima scheidsrechter aan het werk want Jacob Cleveringa had de derby tussen Warffum en Usquert prima onder controle. Dat gold een week eerder ook voor scheidsrechter Gjaltema bij SIOS-Niekerk en voor scheidsrechter Woudstra bij de wedstrijd Eenrum-WEO. Twee arbiters die minder fouten maakten dan welke speler dan ook want dat is wat je in de vijfde klasse wel regelmatig tegenkomt, spelers die de verkeerde keuzes maken.

In de vijfde klasse mag dat, als ik kijk naar wat er zich op hoger niveau soms afspeelt. Daarom vond ik de opmerking, toch blijft 'de arbitrage in de 5e klasse van een bedenkelijk niveau en is een puntje van kritiek’ een bijzondere opmerking. Want een andere opmerking is, als je op het niveau van de vijfde klasse voetbalt, weet je ook dat je geen scheidsrechters krijgt toegewezen die in de derde klasse of hoger mogen fluiten.

Zo is het precies want iedere arbiter die in de vijfde klasse rondloopt, is niet meer bevoegd om op hoog niveau te fluiten. Iets wat ook helemaal niet erg is als ik kijk naar de heren Woudstra, Gjaltema en Cleveringa. Natuurlijk heb je op alle niveaus dissonanten want noem de naam van scheidsrechter Dennis Higler en er zijn spelers en trainers in het betaald voetbal die spontaan in huilen uitbarsten. In huilen uitbarsten omdat Higler er in hun ogen niets van begrijpt.

Dat komt ook in het amateurvoetbal voor en dus ook in de klasse die wordt gezien als de ,kelder’ van het amateurvoetbal. Een klasse waar net als in alle klasses van het amateurvoetbal voldoende gebeurt waarbij de spelers er nog iedere zaterdag of zondag in slagen om, althans dat is mijn ervaring, meer fouten te maken dan welke scheidsrechter dan ook.