Ronnie Medema(v.v. Middelstum): Toevallig even de winnende gemaakt vandaag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Maar enkele weken per jaar staat het weekend aan de Peperweg 7 in Ezinge niet in het teken van voetbal. Dat zijn de weken dat er door de zomerstop in Nederland nergens gevoetbald wordt. Maar in de andere weekenden is voetbal het hoofdgerecht wat zich niet alleen beperkt tot mijn bezoeken aan de velden waar dan ook in de provincie.

1381213955NMiddelstum   Gronitas 18 mei 2013 3

De sociale media zorgt er namelijk voor dat ik aardig op de hoogte wordt gehouden van wat er  zich op de velden waar ik niet aanwezig ben afspeeld. Ruim vijftig jaar rondlopen op de voetbalvelden, zorgt voor een redelijk groot, netwerk’ zodat de contacten in de weekenden zeer talrijk zijn. Sommige berichten zijn zakelijk van aard als het gaat om bijvoorbeeld een wedstrijdverslag. Er zitten echter ook berichtjes tussen die niet alleen voor een lach zorgen maar die je het ook het idee geven dat er gelukkig nog veel voetballers met een groot gevoel voor clubliefde rondlopen.
Zaterdag kreeg ik via de sociale media de volgende zin binnen, toevallig ff de winnende gemaakt vandaag.” Ik moest lachen om de opmerking maar vond het tegelijkertijd ook een opmerking waar de verstuurder veel respect voor verdiende.

Op 11 juni 2010 nam Ronnie Medema afscheid als speler van het eerste elftal van de voetbalvereniging Middelstum. Ronnie had er toen tweeëntwintig seizoenen in het eerste elftal van de Middelstumers opzitten en vond het tijd worden voor een stapje terug. Een begrijpelijke keuze want zo vertelde hij in het interview dat ik voor de Ommelander Courant met hem had, er kwamen wat vaker blessures waar het herstel steeds langer duurde. Een winnaar wil dat niet en daarom was volgens ,Mister’ v.v.Middelstum het moment daar om een punt achter zijn prachtige carrière te zetten.

Er werd een prachtig afscheidsduel voor hem georganiseerd en in het daarom volgend seizoen voetbalde hij in een van de lagere teams van Middelstum. Maar een winnaar blijft altijd een winnaar en een echte clubman blijft voor altijd een clubman. Want aan het slot van het seizoen 2012-2013 keerde Ronnie weer terug in de eerste selectie van de Middelstum. De personele problemen waren groot voor trainer Frank Konneman die daarom bij de routinier aanklopte met het verzoek of hij zich tijdelijk bij de eerste selectie wilde aansluiten.

Clubman Ronnie Medema reageerde positief op dat verzoek maar ook zijn inbreng kon niet voorkomen dat Middelstum naar de vierde klasse degradeerde. Een klap voor alles en iedereen in Middelstum die nog groter werd toen men met drie opeenvolgende nederlagen aan het seizoen 2013-2014 begon. Weer kwam Frank Konneman bij de Middelstumer met de vraag of hij in de selectie van het eerste elftal wilde terugkeren. Het antwoord verbaasde niemand want natuurlijk reageerde Ronnie Medema positief op het verzoek. Een beslissing die veel respect verdiend want ook hij had het graag anders gezien. Maar als echte clubmensen iets gevraagd wordt dan staan ze klaar en dat is bij Ronnie niet anders. Want hij nam het afbreukrisico richting zijn prachtige loopbaan op de koop toe want ook Ronnie weet dat het zo werkt. Als je in het eerste elftal speelt wordt je kritisch gevolgd. Dat moet en mag ook maar soms wordt er iets te zwart wit gereageerd. Vaak is een jonge talentvolle voetballer te jong als hij wat minder speelt en geldt andersom dat een oudere speler te horen krijgt dat hij niets meer te zoeken heeft in het eerste elftal als het een wedstrijd wat minder gaat.

Zaterdag in het duel tegen Engelbert kwam Ronnie Medema als invaller binnen de lijnen. Het boegbeeld van Middelstum kwam binnen de lijnen toen de gasten op een 1-2 voorsprong stonden. Het gemor onder de supporters was duidelijk te horen want een vierde nederlaag in de competitie dreigde er aan te komen. Gelukkig schoot Ivan Milkovic de 2-2 op het scorebord zodat de thuisploeg misschien een puntje aan het staartduel in 4C zou overhouden. Maar in blessuretijd was daar Ronnie Medema die met zijn treffer voor een 3-2 zege voor Middelstum zorgde. Ik ben niet bij het duel geweest maar ik weet precies hoe het clubicoon gereageerd heeft. Ronnie is namelijk een brok emotie, wat iets is wat hem siert. Een clubman zoals hij, die in een cruciaal duel de winnende treffer scoort, die gaan helemaal uit hun dak. Dat zijn de dingen die het amateurvoetbal mooi maken, een van die mooiie momenten zag ik zaterdagavond op mijn facebook zag verschijnen en was er een die recht uit het hart van deze geweldige sportman kwam.