Mart

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Enkele dagen geleden las ik op www. bert-koster.nl een ingrijpend artikel dat ondertussen met toestemming van Bert en Jan-Jaap op Puurvoetbalonline te lezen is. Een interview van Bert met de trainer van het zwaar getroffen FC LEO, Jan Jaap Zijlstra. Uiteraard kwam het tragisch overlijden van FC LEO-voetballer Mart Buikema tersprake en uit de woorden van Jan Jaap begreep ik dat dit verlies binnen voetbalvereniging en zijn verdere omgeving nog niet verwerkt is.
JOHANNNVorige week zondag kwam ik thuis van het duel Hunsingo-Gronitas. Ik was al niet helemaal fit naar Winsum vertrokken en bij thuiskomst was dat zeker niet verbeterd. Mijn oog viel echter  opeens op een privébericht wat via facebook was binnen gekomen. Ik reageerde verrast. Verrast door het geschrevene want het ging over Mart. Opeens knapte er iets en Martine die  in de kamer aanwezig was begreep dat. Die liet mij even gaan want de combinatie van het niet fit, zeg maar rustig ziek zijn, en dit berichtje zorgden er voor dat er tranen kwamen. Tranen omdat ik mij opeens besefte, verdomme die prachtige voetballer zal nooit meer in mijn verslagen die ik van FC LEO mag maken voorbijkomen. Ook dacht ik aan Mart zijn ouders, aan Stan, en zijn andere broertjes en zusjes die Mart voor altijd moeten missen.

Deze week had ik mij voorgenomen, het archief’ van alles wat ik voor de Ommelander Courant en de Oostermoer geschreven heb eindelijk eens af te maken Niet alleen om er iets in op te zoeken maar ook omdat ik er trots op ben. Trots omdat ik de kans die de redactie mij heeft gegeven aangepakt heb om dat te doen wat ik graag wilde, proberen om mooie verslagen over voetbalwedstrijden en andere sportevenementen te schrijven. Ik zeg met nadruk proberen want net als ieder ander weet ik dat ik fouten maak.

Tijdens de twee middagen dat ik met mijn archief bezig was werd het af en toe bladeren naar even terug in de tijd. Even wat interviews en voetbalverslagen teruglezen zorgde vaak voor een glimlach maar ook voor emotie want in het berichtje stond, we hebben vaak gelachen om jouw verslagen en dan vroeg ik Mart, hoeveel heb je Johan nu weer betaald voor dat hij jou weer genoemd heeft in zijn verslag.” En inderdaad in al mijn verslagen kwam Mart voorbij. En natuurlijk was dat niet bewust maar kwam dat omdat Mart een bepalende speler was. Mart was daarnaast qua postuur imposant wat er voor zorgde dat hij ook regelmatig op foto’s te zien was.

Mijn archief gaf mij opeens een dubbel gevoel want ik besefte mij dat ik de carrière van Mart in het 1e elftal van FC LEO bijna compleet in mijn bezit had. Dat kwam omdat ik in de jaren dat ik voor de Ommelander Courant langs de lijn sta vaak te gast was in Leens. Ik heb al veel van de verslagen teruggelezen. Ik snap daarom heel goed wat Jan-Jaap bedoelt met, het wordt een zwaar seizoen voor FC LEO. Een seizoen waarin jonge voetballers het verlies van een vriend moeten verwerken, wat ieder op zijn eigen manier gaat doen of misschien al heeft gedaan.

Ik kwam er deze week achter dat een druk leven er voor zorgt dat je zelf  de tijd niet neemt om iets te verwerken of om van te genieten. Van weekend naar weekend en daar tussendoor alles wat op je pad komt voor Puurvoetbalonline beheersen je leven en dat is fantastisch. Dat wilde je namelijk omdat de sportwereld een wereld is waar jij je als een vis in het water voelt.

Maar zondag, en de dagen daarna, kwam bij mij het besef, Mart is er echt niet meer en het duel FC LEO-Noordwolde, wat op zaterdag 27 april 2013 gespeeld werd, is het laatste duel geweest waarin ik Mart heb zien voetballen. Dan is een, archief’ mooi want doordat ik alles bewaard zal ik mij de voetballer en persoon Mart Buikema voor altijd blijven herinneren en kan ik na het teruglezen van de meeste verslagen tegen iedereen zeggen, Mart was een geweldige voetballer en een prachtig mens.