De Eenrumer Kermis als start van de voorbereiding

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De eerste verenigingen zijn weer begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen als teken dat er weer een nieuw seizoen in aantocht is. Dat roept bij mij altijd nostalgische herinneringen op aan de periode dat ik in de jeugd van de voetbalvereniging Eenrum speelde.
JOHANNN

In mijn jeugdjaren stond de zomervakantie in het teken van voetballen, voetballen, en het gereedmaken van onze crossfiets voor de jaarlijkse fietsencross in Eenrum. Een fietsencross die op de donderdag voor de Eenrumer Kermis werd georganiseerd en wat nu in 2013 nog steeds het geval is. Een mooie traditie wat alles en iedereen heeft overleefd. Maar ondanks het sleutelen aan je crossfiets stond de zomervakantie voor het grootste gedeelte in het teken van voetballen want om nu te zeggen dat iedereen in die jaren op vakantie ging in Eenrum was niet waar. Het was wel wat rustiger dan normaal op het voetbalveld in het centrum van Eenrum maar creatief als we waren, iets waar een wedstrijdelement inzat wisten we wel te bedenken.

Zes weken schoolvakantie zorgden ervoor dat we longen als een paard hadden want de zes weken stonden in het teken van bewegen. Urenlang voetballen werd het, wat pas stopte bij het begin van de laatste week van de zomervakantie. In die laatste week werd de bal vervangen door de fiets want deze week stond in het teken van de fietsencross en niet te vergeten de Eenrumer Kermis. In de dagen voor de cross waren we niet van het kermisterrein af te slaan want een dag zonder op het kermisterrein te zijn geweest betekende in die jaren dat je een dag niet had geleefd.

Er werd ook getraind voor de fietsencross zodat je kon zien of je het materiaal wel in orde was. Dat was vaak niet het geval want van een BMX of wat voor merk dan ook hadden we nog nooit gehoord. Wij moesten het doen met een fiets die uit verschillende fietsen tot stand was gekomen maar waar de lol niet minder om was.

Zo werd er echter een week totaal niet gevoetbald in Eenrum en achteraf heb ik mij weleens bedacht, dat was ook goed. Een week waarin alles draaide om de fietsencross en een prachtig kermisweekend zorgde ervoor dat we na die week weer honger naar de bal hadden.

Want als het zondagavond volgens je vader en moeder tijd was om naar huis te gaan wist je dat een paar dagen later de eerste trainingen weer op het programma stonden. In mijn jeugdjaren was dat namelijk zo, als de Eenrumer Kermis voorbij was werden de trainingen hervat. Dat zal nu binnen de jeugdafdeling van Eenrum nog zo zijn want door de gespreide vakanties in Nederland wordt men gedwongen laat te vertrekken om pas vlak voor dat de kinderen weer naar school moeten terug te keren.

Dat was eigenlijk wel een mooi moment, het afscheid van de kermis als begin van de voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen. Mooi was het dan om een paar dagen later iedereen van het team weer te zien. Te merken was dat ook mijn teamgenoten er weer zin in had. De schoenen waren nieuw, of in ieder geval keurig gepoetst, de trainingskleren kwamen uit de kast waar ze al een week lang keurig gewassen klaar lagen dus wat dat betreft kon het feest beginnen.

Lekker trainen met een leren bal aan je voet als vervanger van een plastic Champion bal die een enorme stuitkracht had. Een stuitkracht wat er voor zorgde dat de iets minder technisch begaafde voetballers er moeite mee hadden om dat oranje monster onder controle te brengen. Maar met de leren bal maatje 3 ging dat voor allen een stuk beter.

Aan de conditie hoefde in die tijd niet geschaafd worden want we waren gewoon topfit. Niets voorbereidingsperiode van zes weken want die hadden we al achter de rug. Dat is tegenwoordig anders want steeds vaker hoor je geluiden, de jeugd beweegt te weinig. Misschien is dat ook wel zo want om nu te zeggen dat ik de jeugd in bijvoorbeeld Ezinge veel met een bal bezig zie zou de waarheid niet zijn.

Daarom hebben de jeugdteams tegenwoordig een voorbereidingsperiode nodig omdat er misschien wel jonge voetballers of voetbalsters zijn die in geen zes weken een bal aanraken. Een logisch gevolg van dat kinderen tegenwoordig meer hebben dan wij vroeger ooit hadden kunnen bedenken.

Alles veranderd om ons heen en dat is niet tegen te gaan. Maar als ik eerlijk ben, wat was het een geweldig iets om werkelijk topfit aan je eerste training van het nieuwe seizoen te beginnen.