Jan was een ,echte'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vandaag, 28 maart 2013, zou Jan van Dijken 53 jaar geworden zijn. Helaas mocht dat niet gebeuren want op zaterdag 26 mei 2012 overleed Jan aan de gevolgen van de door velen zo gevreesde ziekte.

1364478568Njan van dijkenBoven op wat ooit mijn voetbalmuseum zal worden hangt het nog steeds aan de muur, het boekje dat werd gemaakt rond de erewedstrijd die er op 22 mei 1010 voor het voetbaldier uit Bedum werd georganiseerd. Die dag ontmoette ik Jan van Dijken voor het eerst en er ontstond een vriendschap die ik tot op de dag van vandaag koester als was het een gewonnen Champions League Finale.

Jan behoorde tot degene die ik binnenliet in mijn leven en die ik dingen vertelde die  verder alleen Martine en een paar andere intimi wisten. Hele gesprekken voerden we en Martine heeft regelmatig moeten wachten als ik er op eens achter kwam dat ik om half vier nog in Bedum was terwijl ik had beloofd om op dat tijdstip in Groningen te zijn.

Samen moesten we lachen als ik dan belde met de medeling dat ik eraan kwam en de andere kant zei, ik loop alvast wel naar de winkel. Dan kwamen we samen, zoals zo vaak, tot de conclusie dat we het meer dan voortreffelijk hadden getroffen met onze partners. Na 26 mei 2012 vielen de bezoeken en het bellen met Jan helaas weg maar zijn inbreng richting Puurvoetbalonline niet. Want nog vele malen heb ik in gedachten een bezoek aan Jan gebracht of heb ik hem even gebeld. Gedachten waarbij ik dacht, wat zou mijn voetbalvriend uit Bedum gedaan of gevonden hebben. Ik weet zeker dat hij af en toe wel eens gezegd zou hebben, dat had je beter anders kunnen doen of zou er samen gelachen zijn om een artikel of opmerking wat ik op Puurvoetbalonline had geplaatst.

 Jan was zeer begaan met Puurvoetbalonline wat hij figuurlijk gezien een beetje als zijn kindje beschouwde. Grootse plannen had hij met de site waar hij met volle teugen van genoot want alles wat met  voetballen te maken had deed je de voetbalencyclopedie uit Bedum een plezier mee. Ik heb al eerder gezegd honderden namen passeerden in onze gesprekken de revue en veel van wat we bespraken bleef, off the record’ en dat zal ook altijd zo blijven. Maar bizar is het wel dat ik na het overlijden van Jan vaak gedacht heb, mijn voetbalvriend uit Bedum heeft weer gelijk gekregen. Dat gebeurde met een dusdanige grote regelmaat dat er van toeval geen sprake meer kon zijn. Dat kon alleen maar omdat iemand over veel mensenkennis en niet te vergeten, kennis van zaken beschikte.

Vandaag op zijn geboortedag moest ik daar aan denken en las ik nog wat terug wat we samen hadden besproken en was daar de glimlach bij het antwoord op mijn vraag wat hij de definitie van een echte voetballer vond. Het antwoord was helder en duidelijk, een echte voetballer zal nooit een bal onaangeroerd laten liggen.”

Op zaterdag 22 mei 2010 zag ik Jan voor het eerst toen hij op het hoofdveld van Bedum voorafgaand aan zijn erewedstrijd een balletje stond hoog te houden. Dat rechtvaardigt de conclusie, en waar niemand verbaasd over zal zijn, dat Jan van Dijken een, echte’ was en die door velen nog alle dagen gemist wordt.