“De willekeur van de FIFA”

Geschreven door Jos Klip op . Geplaatst in Columns

In zijn tweede column bespreekt columnist Jos Klip een onderwerp wat op de amateurvelden en in de stadions veelvuldig tot discussies leidt.

1362766036NjosHoe kan het in vredesnaam zo zijn dat een vergelijkbare verdedigende actie in Engeland applaus oplevert en in de Eredivisie bestraft wordt met een gele kaart? Voorbeelden te over. In Engeland zijn ze nog niet uitgesproken over de rode kaart voor Nani in de Champions League. Dichter bij huis de talloze gele kaarten voor van Bommel en het aantal onterechte/geseponeerde kaarten. De discussie over respect hierbuiten gelaten constateer ik een enorm verschil in interpretatie van de spelregels van de FIFA.

Als we gewoon puur kijken naar het hanteren en toepassen van de regels door scheidsrechters in de gehele wereld zijn daar duidelijke verschillen in merkbaar. Wat toch opmerkelijk is aangezien alle scheidsrechters dezelfde “10 geboden” ofwel FIFA spelreglement meekrijgen. En toch word in ongeveer elk Europees topland een heel ander evangelie gepredikt dan door het keurkorps in Nederland.

Komt het dan juist door het begrip interpretatie? Wat voor de 1 een correcte schouderduw is is voor de ander obstructie? Of wordt de Eredivisie korter gehouden omdat het niveau ook lager ligt dan aangrenzende toplanden. Omdat een goed uitgevoerde tackle of schouderduw teveel gevraagd is van de gemiddelde Eredivisiespeler?

Ik heb vroeger altijd begrepen dat interpretatie niet voorkwam in de regels uitgezonderd het beoordelen van de voordeelregel. Bedoel, een scheidsrechter hoeft er alleen voor te zorgen dat de spelers de regels naleven en zo hun sport kunnen uitoefenen. Maar na enige verdieping in het spelreglement op KNVB.nl lijkt eigenlijk alles te draaien op interpretatie lees onduidelijkheid. En met dat begrip als stok om te slaan kun je een hoop beslissingen goedpraten.

Als iemand mij enige duidelijkheid zou kunnen verschaffen betreffende dit onderwerp graag, want ik begrijp er niks van. Het zorgt vooral voor irritatie want ik kijk graag naar Match of the Day, in mijn optiek het beste sportprogramma, en zie een heel ander type wedstrijden voorbijkomen wat in goede banen wordt geleid door de leidsman. Nu is een Stoke City – Newcastle ook een ander soort wedstrijd als Utrecht – RKC. Maar waar bij de 1 (kick and rush) veel harder en sneller word gespeeld ligt het ander (Nederlands positiespel) om de haverklap stil met een gemiddelde zuivere speeltijd van 30min op de 90!

En dan nog op een lager niveau namelijk de kelders van het amateurvoetbal waar ik zelf in rondloop. Je zou er bijkans gek van worden als je wordt afgefloten op een uiterst correcte sliding als voetballiefhebber. Omdat in de optiek van de leidsman de bal niet “correct” gespeeld word. Wat is dan de bal correct spelen? Naar dezelfde kleur? Met alleen binnenkant voet? Whaaaaaaaaaaaaa….. Ik zou zeggen kijk even op Youtube naar “Soccer/Football Slide Tackles” en geniet ervan..

En natuurlijk nog mijn tip aangaande een film, boek of nummer geassocieerd met onze sport. Afgezaagd, onbekend, niet te harden, klassieker of geweldig, iemand heeft het ooit bedacht en ik wil het je niet onthouden. Deze keer een film en wel Awaydays. Gebaseerd op het evenzo schitterende boek van Kevin Sampson. Een jonge vent in Engeland die zich onderdompelt in de gewelddadige subcultuur van the Pack. Een supportersschare van Tranmere Rover FC.