Column Jos Klip:“De Smartphone jaagt de voetbalkantine de afgrond in”.

Geschreven door Jos Klip op . Geplaatst in Columns

Jos Klip is een van de panelleden van het forum van Puurvoetbalonline. Iemand met een scherpe pen wat ook staat voor een eigen mening. Aan Jos vroeg ik enkele dagen geleden wat hij vond van het idee om vaste columnist te worden van Puurvoetbalonline. Het antwoord volgde snel en daarom een hartelijk welkom aan columnist Jos Klip.!

1362766036Njos

Een aantal dagen geleden vroeg Johan mij of ik interesse had om mijn licht te laten schijnen over bepaalde onderwerpen op voetbalgebied. Over die vraag hoefde ik niet lang na te denken en zeker na mijn eerdere ervaring als panellid heb ik hier volmondig in toegestemd. Dus met gepaste trots is hier mijn eerste column voor Puurvoetbalonline:

“De Smartphone jaagt de voetbalkantine de afgrond in”.

Een donderdagavond na een training ergens in een willekeurige voetbalkantine, kijk eens om je heen en constateer het volgende. De helft van de voornamelijk jeugdige ploeggenoten staat met de telefoon in de hand driftig te toetsen. Van enig commentaar voorzien richting, niemand eigenlijk want verder luister geen een. “Kijk, een nieuwe App/filmpje! Dit moet je zien.” De ontvanger hoort niks want is al bezig met zijn eigen telefoontje.

 

Een voorbeeld uit de praktijk gegrepen helaas. In menig krant was al te lezen dat de smartphone mensen minder sociaal maakt. Alleen had ik niet verwacht dat dit ook zou doordringen in de nogal conservatieve voetbalsport.

Waar vroeger de dobbelbekers of een pakje kaarten op tafel kwamen zit iedereen nu gebroederlijk naar zijn schermpje te turen.

Het is de doodsteek voor het klaverjassen, van oudsher toch een veel gedane bezigheid door voetballers. “Troef? Dat is toch brandstof wat ze ergens in Oost-Groningen uit de grond halen?”. Mochten deze activiteiten niet mogelijk zijn dan even napraten over de training of het vooruitblikken op de wedstrijddag hetzij de elftalleider van het 4e te kakken zetten, een normale bezigheid lijkt mij.

Maar tijdens deze conversatie dient je gesprekspartner van tijd tot tijd een blik te werpen op zijn telefoon want mocht je eens iets missen op social media.

Het moment om weg te lopen want zo voel je je immers niet serieus genomen.

Daarom pleit ik voor naast geen telefoons meer in de kleedkamer, ook een Smartphone verbod in de kantine! Stilstand is achteruitgang is het gezegde maar alles wat modern is betekent niet per definitie beter. Helaas is sfeer iets wat je moeilijk kunt moderniseren dus terugkeren naar deze oude gebruiken lijkt mij een prima handvest garant voor een goede sfeer in de voetbalkantine.

Tot slot wil ik steevast eindigen met een suggestie van mijn kant aangaande een film, boek of nummer geassocieerd met onze sport. Afgezaagd, onbekend, niet te harden, klassieker of geweldig, iemand heeft het ooit bedacht en ik wil het je niet onthouden.

Voor de eerste keer een boek en wel Tim Parks met “Een seizoen met Hellas Verona”.

- De Engelse schrijver Tim Parks liep een jaar lang mee met de meest fanatieke supporters van de Italiaanse voetbalclub Hellas Verona. Over zijn belevenissen verhaalt hij in dit boek.