Onze volkssport nummer een gaat een zware tijd tegemoet.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Met de goede voornemens wat betreft het respect in voetballand wonderland wil het nog niet echt vlotten. De tunnelrel in de Kuip en al enkele gestaakte duels in het amateurvoetbal zijn daar voorbeelden van en dat zal voorlopig ook niet anders worden.

'johann

Dit weekend gaat het amateurvoetbal weer op grote schaal los en ik ben benieuwd wat we maandag in de krant ga lezen. Er zullen ongetwijfeld berichten binnen komen van duels die gestaakt zijn want ook in het amateurvoetbal zal er strenger opgetreden worden. Dat zal tot irritatie leiden onder de voetballers en toeschouwers want waar arbiter A een kaart zal trekken zal scheidsrechter B besluiten tot het geven van een vermaning. Dat is namelijk ook het beeld wat we op dit moment in de eredivisie tegenkomen en wat al voor het nodige tumult heeft gezorgd.

Vanmorgen hoorde ik op de radio dat drie personen hebben bekend dat ze tegen het hoofd van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben geschopt en als je dat hoort dan denk je toch even, we hebben er nog niet veel van geleerd. Jermain Lens vergaloppeerde zich met zijn gedrag zondag in de Kuip. Ik weet een ding zeker, ook in het amateurvoetbal lopen er aardig wat, Jermain Lensjes’ rond die zijn gedrag zullen kopiëren.

Ik heb er namelijk een zwaar hoofd in dat we alleen met praten het respect voor elkaar op de velden weer terug krijgen. Daar zal meer voor nodig zijn en daarin had de tuchtcommissie nu mooi de kans voor gehad. Lens werd voor drie duels geschorst en dat is te weinig is mijn mening.

Een schorsing voor de rest van het seizoen had wat mij betreft gemogen en wat ik, gezien de stoere taal vanuit Zeist na het overlijden van Nieuwenhuizen, ook verwacht had. Drie wedstrijden staat in geen verhouding tot de belachelijke actie van de PSV-er die even vergat dat hij een voorbeeldfunctie heeft.

Ook de hoge boete die hij van zijn club kreeg slaat nergens op want al is het ook 100.000 euro, daar ligt Jermain Lens niet wakker van. Kortom, hij komt er met een koopje af en ik weet niet of dit ook voor de amateurvoetballers zal opgaan.

Ik vrees van niet want de straffen die in het amateurvoetbal gegeven worden zijn vaak zwaarder dan in het betaald voetbal. Dat is vreemd en is al eens eerder aangekaart op Puurvoetbalonline. Twee maten meten noemen ze dat en dat klopt natuurlijk van geen kant. Gelijke monniken, gelijke kappen zou toch logisch zijn maar is niet het geval. Rode kaarten die geseponeerd worden, wat Roda al twee keer gebeurde, zie je in het amateurvoetbal niet vaak gebeuren. Dat zal ook niet veranderen vrees ik want reken maar dat we de komende weken een vloedgolf aan rode en gele kaarten gaan krijgen op de amateurvelden.

Jammer, maar onvermijdelijk denk ik want het verschil tussen emotie en agressie is voor velen moeilijk in te vullen en wat tot foutieve beslissingen zal leiden. Dat geeft vervolgens weer irritatie en we zijn weer daar waar we zijn met het voetbal, gewoon bij af.

Voor een sport die volkssport nummer één is in Nederland is dat een slechte zaak maar helaas wel een afspiegeling wat we tegenwoordig veelvuldig meemaken, en dat is het geweld op straat. Helaas zal dat nooit stoppen, en wat helemaal niet zal gebeuren omdat de straffen in Nederland doodeenvoudig te laag zijn.

Een Badr Hari die rustig op vakantie kan ondanks dat hij van een aantal geweldsdelicten wordt verdacht geeft namelijk aan dat er in Nederland te soft wordt opgetreden. Jermain Lens precies eender, want ook daar hadden veel hardere maatregelen tegen genomen moeten worden. Als dat namelijk was het gebeurd was het namelijk ook beter te rechtvaardigen geweest als een willekeurige amateurvoetballer een fikse straf oploopt als hij over de scheef gaat. Die kans heeft men bij de tuchtcommissie echter laten lopen zodat ik voorspel, dat de voetbalsport nog zware tijden tegemoet gaat.