Met 34 keer een 1-0 wordt je ook kampioen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De spelers en overige leden van de technische staf willen graag dat Robert Maaskant ook volgend seizoen als hoofdtrainer aan FC Groningen verbonden blijft. Dat las ik op een tweet en het kwam van het DvhN.

johann

Ik kreeg na het lezen van het bericht niet het idee dat men daar bij het DvhN erg blij mee was. Want even verder in het artikel werd gesproken over punten sprokkelen en het weinig scorend vermogen van de ploeg. Mijn inziens heeft dat wat minder met Maaskant te maken dan door het Dagblad wordt gesuggereerd. Een foute benadering want als je 34 keer met 1-0 wint ben je gewoon kampioen. Zaterdagavond was het niet goed wat Groningen liet zien en de eerste supporters vetrokken al 15 minuten voordat het duel was afgelopen. Een achteraf gezien onhandige beslissing want in de laatste seconden van het duel scoorde Michael de Leeuw de winnende treffer voor de thuisploeg. Een Euroborg die opeens in lichterlaaie stond, Hans Nijland die gek van vreugde werd en een hoofdtrainer die zijn technisch directeur bijna platdrukt waren nog maar een paar ingrediënten die lieten zien hoe blij iedereen was.

Een sfeertje van, het is niets en het wordt ook weer een keer niets, veranderde binnen een seconde in een totale euforie en dat was leuk om te zien. Maaskant was opeens de beste trainer die er rondliep en ik moet zeggen, ergens vind ik zijn bravoure wel leuk. Geen grijze muis die met de massa mee hobbelt maar iemand die, zoals vorige week in de VI, gewoon voor zijn mening uitkomt en aangeeft dat hij ambitieus is.

Maar aan de woorden in de tweet te lezen denk ik toch dat het Dagblad hoopt dat Robert Maaskant na dit seizoen vertrekt. Want 29 punten uit 24 wedstrijden noem ik geen sprokkelen en verder is er een gezegde van Johan Cruijff die zegt, het voetbal is heel simpel je moet namelijk zorgen dat je een doelpunt meer maakt dan je tegenstander.

Een mooie waarheid want dat is het helemaal en werd zaterdagavond in Groningen bevestigd. De FC wint met 1-0 en iedereen is blij. Dan lult niemand meer over het aantal gemiste kansen want opeens is alles vergeten en vergeven. De waan van de dag regeert in voetballand wonderland en dat is geen nieuws meer want na een dramatisch begin wil de Graafschap nu opeens met de voorganger van Robert Maaskant verlengen. Pieter Huitstra kan waarschijnlijk een aanbieding voor meerdere jaren tegemoet zien en dat had Pieter een paar maanden geleden niet durven dromen.

Daarom denk ik dat er deze week ook witte rook uit de Euroborg zal komen en het nieuws naar buiten komt dat Robert Maaskant ook volgend seizoen hoofdtrainer van FC Groningen zal zijn. Dat zal bij velen voor verontwaardiging zorgen die het totaal niet in de Rotterdammer zien zitten en daar zal het DvhN ongetwijfeld op inspelen.

Want enkele maanden geleden hadden we de misselijk makende poll toen Ron Jans net ontslagen was bij Standard Luik en men kon stemmen of Jans het niet beter van Maaskant kon overnemen. Een belachelijke actie natuurlijk want in mijn beleving moet een trainer nooit terugkomen bij zijn oude club. Daarom zal er ook van alles bijgehaald worden als Maaskant inderdaad gaat verlengen want er moet wel wat te zeuren zijn. Maar als ik de directie van Groningen was zou ik zou ik mooi verlengen. Een negende plaats en een prima start na de winterstop moet voor vertrouwen zorgen en dat moet je gewoon belonen. Dat er vervolgens gezeurt  gaat worden  is logisch want ook het DvhN moet natuurlijk wel vol.