Eenmaal maar nooit weer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Gisteravond moest ik na het NOS journaal van zes uur opeens denken aan een wedstrijd die wij met het tweede elftal van Eenrum jaren geleden in Tolbert moesten spelen.

johann

Een wedstrijd die gespeeld moest worden onder winterse omstandigheden op een hard bevroren veld. Die zondagmorgen reed ik op mijn fiets richting het dorp met de gedachte, ik kan straks weer rechtsomkeert maken want de grond bij ons in de tuin was werkelijk keihard. Maar aangekomen bij de verzamelplaats zag ik aardig wat teamgenoten staan en het bleek, er was geen telefoon gekomen dat de wedstrijd in Tolbert afgelast was.

Goede raad was duur want in die periode was er nog geen mobiel telefoonverkeer mogelijk en dus besloten we maar richting Tolbert te vertrekken. Daar aangekomen bleek dat het veld ook daar hard bevroren was, maar zo werd ons verteld, er kon prima gevoetbald worden in Tolbert. Allen hadden we onze twijfels maar omdat we er nu toch eenmaal waren besloten we toch maar te spelen.

De domste beslissing die we konden nemen want binnen een kwartier spelen waren we twee spelers kwijt met twee zware blessures en stonden we mede daardoor met 1-0 achter. Er werd vervolgens geopperd om er maar mee te stoppen maar daar wilde Tolbert niets van weten.

Zo werd er door gespeeld op een hard bevroren veld waar normaal voetbal niet op mogelijk was omdat de harde bovenlaag er voor zorgde dat je al moeite genoeg had om je staande te houden.

Daar moest ik gisteravond aan denken toen ik het weerbericht voor de komende dagen hoorde en ik mij bedacht, bij de KNVB snappen ze er werkelijk helemaal niets van. Zo mogen op zijn minst de leden weleens uitleggen wat de reden is dat ze het aan de consuls overlaten of die elftallen willen loslaten op een hard bevroren ondergrond. Want in alle redelijkheid, wie is hier nu bij gediend vroeg ik mij hardop af want in een tijd dat de banen niet voor het oprapen liggen hoef je als werknemer niet heel veel grappen meer uit te halen qua ziekmeldingen.

Van voetbalblessures wordt een werkgever vaak niet blij van zoals sommige al ondervonden hebben en daar zou de bond toch wel wat meer rekening mee moeten houden. Natuurlijk zal er door sommige gezegd worden, maar op kunstgras is prima te voetballen en dat is inderdaad het geval. Maar wat een scheefgroei in de diverse competities gaan we krijgen en dat is gewoon niet eerlijk.

Op teams in de gevarenzone wordt onnodig druk opgelegd, opeens komen er tijdens de diverse inhaalwedstijden andere teams opdraven omdat spelers doordeweeks andere verplichtingen hebben of, en zeker niet onbelangrijk, er doen opeens spelers mee die normaal gesproken in een lager team spelen maar qua kwaliteit nog gemakkelijk meekunnen in een eerste team.

Allemaal facetten die de bond kan voorkomen maar waar ze in Heerenveen helaas te weinig over nadenken. Vanmorgen regende het werkelijk afgelastingen en dat verbaasde mij niet want je hoefde maar het raam uit te kijken om te weten, dit gaat het niet worden vandaan.

VIBOA-CVVB ging er gisteren al uit en dat was toen al een wijs besluit, en besluit wat de bond eerder op de dag had moeten nemen maar achterwege liet. Daar geven ze aan, we moeten in juni klaar zijn want anders gaan de velden dicht en dat zou een reden kunnen zijn. Maar dat mag nooit een reden zijn om amateurvoetballers hard bevroren velden op te jagen want ik heb het een keer meegemaakt maar dat was ook direct de laatste keer.