Briljant: Een korfballer met voetbalverstand

Geschreven door Kees Vlietstra op . Geplaatst in Columns

Beste Hans Nijland, Nog van harte gefeliciteerd met de overwinning op AZ. Je zult het wel even hebben gevierd. Het is je gegund.

images

Toch wil ik je een tip meegeven om die trainer van je in het gareel te krijgen. Toen je vorig jaar Robert Maaskant had aangesteld was mijn moeder in de zevende hemel. En dat had niets te maken met de trainer/coach kwaliteiten van Robert. Mooie man, stoere uitstraling en een vlotte babbel. Nou moet ik daar direct bij zeggen dat mijn moeder dat thuis niet gewend is met mijn vader. Die heeft gelukkig weer hele andere kwaliteiten.

 Maar goed, het gaat dit seizoen vaak mis in de laatste fase van de tweede helft. Zo worden er individuele verdedigende fouten gemaakt en dan vooral bij standaardsituaties. Zaterdag niet. En dat kwam doordat Robert was weggestuurd door de scheidsrechter. De spelers waren hierdoor bevrijd van de druk van de spiedende en eisende blik van de hoofdcoach. Maaskant werkt namelijk niet vanuit een positieve coachfilosofie maar op basis van discipline en daarbij horende straffen. Fout uitgangspunt, is al lang geleden door heel veel onderzoek bewezen.

 Tip: verleng het contract van Maaskant met een jaar. Wel met een aanpassing in dat contract. Bij alle wedstrijden moet Robert namelijk direct na het begin van tweede helft naar de tribune. Dat mag van mij ook nog wel met veel gespeeld theater maar hij moet wel wegwezen. We zien hem pas weer bij de persconferentie. Spelers bevrijd en jouw FC de punten. Die 40 minuten per wedstrijd wordt Maaskant ook niet betaald. Kan je dat geld mooi besteden aan een spits. Die scoort.

 Beste Hans, ik snap dat ik je overval met deze ideeën. Ik wil je het best wat verder uitleggen in een persoonlijk gesprek. Zullen we dat doen in een sfeer waar we beide op ons best zijn? Ik zie je vrijdag 2 augustus, Rôggefeest op Ameland.