Een uittenue? Slaat nergens op..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week mochten we het weer beleven, het nieuwe uitshirt van het Nederlands Elftal werd gepresenteerd. Wat een feest werd het want Adam Maher, Ricardo van Rhijn en Kevin Strootman waren door hun sponsor gevraagd om het nieuwe tenue te showen.

johann

Dat ging de mannen goed af hoewel velen liever hadden gezien dat er enkele speelsters van de Oranje-dames het shirt hadden getoond. Het nieuwe uitshirt van Oranje, het is even wennen voor de liefhebber moet ik zeggen. Een rode en een blauwe theedoek en een eenpersoonslaken aan elkaar genaaid, want iets anders kan ik er niet in ontdekken, zal het shirt zijn waar Nederland op het komende WK de rest van de teams plat gaat spelen.

Het fenomeen uitshirt neemt meer en meer zijn intrede in ook het amateurvoetbal en daar verbaas ik mij iedere keer weer over. Vroeger heette dat reserveshirt en wat door de thuisploeg werd gedragen als de tegenstander een shirt van dezelfde kleur droeg. Als wij met Eenrum de derby tegen Hunsingo moesten spelen dan droegen wij een blauw shirt en wat jaren later vervangen werd door een geel exemplaar. Als doelman wist je dan ook direct, mijn blauwe keeperstrui kan ik thuis laten want dat gaat hem niet worden vandaag.

Tegenwoordig is dat anders want clubs op een beetje niveau hebben een uit en een thuistenue want in een tijdperk dat de sponsoren, en terecht, erg belangrijk zijn speelt de uitspelende club in een compleet ander tenue. Zo zag ik in het DvhN een foto van het duel Groen Geel- Marum en de Marumers speelden in een tenue waarvan ik dacht, wie heeft dit in vredesnaam bedacht. Groen/Rood shirt, zwarte broek en rode kousen, het zal wel maar tenuefreak als ik ben, ik vond de combinatie drie keer niets.

Bij Groen Geel-Marum moest er inderdaad gewisseld worden maar ik weet dat scheidsrechter Alex Traa nog vlekken in zijn nek krijgt als hij terugdenkt aan 2 april 2011. Alex Traa was aangesteld voor het duel Noordwolde-CSVH. Alex had een geel, zwart en groen shirt en gezien het gele tenue van Noordwolde en het groene shirt van CSVH besloot hij zijn zwart tenue mee te nemen. Logische keuze maar CSVH dacht echter, wie spelen uit, en we hebben onze uittenues niet voor de versiering van de kantine van de hoofdsponsor gekregen. Dus kwamen de Hoogkerkers in het zwart opdraven en werd de scheidrechter verzocht of hij even een ander shirt wilde aantrekken. Zo gebeurde het dat een scheidrechter een wit T-shirt aangereikt kreeg om over zijn scheidsrechters-tenue aan te trekken omdat de bezoekers niets anders mee hadden genomen.

Een circus noem ik het en het is ook soms nergens voor nodig want dat zien we de komende periode ook bij Oranje. Als Nederland uit tegen Duitsland speelt moet er in het Oranje gespeeld worden want oosterburen spelen in het wit. Tegen Engeland is dat hetzelfde verhaal dus mogen we een conclusie trekken, het nieuwe uitshirt van Oranje is een geweldig fiascoen totaal overbodig en wat ook vaak geldt bij amateurclubs. Daarom blijf bij je basis en doe aan die gekkigheid niet mee maar wees trots op het clubshirt waar in 99 van de 100 keer gewoon in gespeeld kan worden.