Ze waren graag aanwezig geweest op 2 februari

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Morgen, vrijdag 18 januari, is het de werelddag van de Kanker, althans dat was datgene wat ik op facebook las. Een kaars met strik er om heen symboliseerde het geheel en verzocht werd om de foto te delen. Een mooi gebaar maar deze keer deed ik daar niet aan mee. Even geen delen van een foto want moeten niet alle dagen in het teken van deze vreselijke ziekte staan.

kwf-logo

In 2012 werd ik drie keer met de verschrikkelijke ziekte geconfronteerd en drie keer was ik aanwezig bij een uitvaartplechtigheid. Rommie Dijkstra, Jan van Dijken en Peter Berghuis, nog regelmatig komen ze in mijn gedachten voorbij wat mede komt doordat ze tot de eregalerij van Puurvoetbalonline behoren. Drie mannen die de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte verloren maar wat ook gold voor de echtgenote van bakker Klaes Hoekstra uit Bedum. Een tragedie voor het gezin Hoekstra en wat het uiteraard ook was voor de nabestaanden, familie en vrienden van Rommie, Jan en Peter.

Op 2 februari wordt de derde winterloop in Bedum georganiseerd en bizar is het als je aan de loop van 2012 terugdenkt dat Peter en Jan toen nog bij dit evenement aanwezig waren. Een evenement in 2012 waarvan ik mij nog goed kan herinneren dat Jan daar het volgende over zei, wat er ook gebeurt ik ben aanwezig want al die mensen die lopen voor het KWF verdienen de steun van allen die om wat voor reden niet kunnen deelnemen.”

Een mooie uitspraak van de meervoudig kampioen doorzettingsvermogen die als het mogelijk was geweest zeker had deelgenomen. Dat was echt niet mogelijk maar aanwezig was hij wel.

De organistoren Klaes Hoekstra en Olaf Kessels zijn al volop bezig met de organisatie van de derde loop en het duo heeft de lat hoog gelegd richting het bedrag wat ze willen doneren aan het UMCG Kanker Researchfonds in Groningen. Want, zo gaf Olaf aan, ons streefbedrag bedraagt 20.000 euro.”

Helder en duidelijk, want in Bedum gaan ze er voor op 2 februari en de bereidheid om te lopen voor het goede doel is groot. Een geweldig evenement moet het worden en waarbij geweldig staat voor het aantal deelnemende lopers en loopsters. Een groot aantal deelnemers heeft zich al aangemeld maar een ding is duidelijk, het kunnen er nooit genoeg zijn. Want Jan, Peter maar ook Margreet Hoekstra hadden graag meegelopen maar helaas dat zal niet gebeuren. Maar in gedachten van velen lopen ze ongetwijfeld mee net zoals Rommie, Peter en Jan nog met grote regelmaat in mijn gedachten terugkeren als drie geweldige mannen die aan deze verschrikkelijke ziekte zijn overleden.

De brandende kaars met de strik is natuurlijk voor velen een symbool tegen Kanker en dat mag. Maar een dag stilstaan bij een voor velen vreselijke ziekte via het delen van een foto is niet genoeg. Dat iedereen er elke dag even bij stil staat is uiteraard een utopie maar toch, dat is iets wat wel zou mooi zijn. De overledenen komen er niet mee terug maar misschien doet het beseffen dat we heel erg rijk zijn. Rijk omdat wij er met elkaar voor kunnen zorgen dat niet alleen het streefbedrag van Olaf en Klaes wordt binnen gehaald maar ook rijk omdat wij al degene die het woord KANKER op een verkeerde wijze in de mond nemen wél terecht kunnen wijzen, en wat Rommie, Jan, Margreet en Peter helaas niet meer kunnen doen.