AGOVV zal echt niet de laatste zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De voetbalvereniging met misschien wel de mooiste bijnaam van alle profclubs moet afscheid nemen van het betaalde voetbal. AGOVV, opgericht als Apeldoornse Geheelonthouders-Voetbalvereniging steeds Voorwaarts en vervolgens actief als Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder, is dinsdag failliet verklaard omdat het niet kan voldoen aan een belastingschuld van 400.000 euro.

johann

Dat was de eerste alinea in het artikel op www.voetbalprimeur.nl over het dreigend faillissement van de betaalde tak van AGOVV want de BVO uit Apeldoorn overweegt om in hoger beroep te gaan, Na Haarlem en RBC Roosendaal zou het faillissement van AGOVV betekenen dat de derde club in het betaald voetbal, kapot’ is gegaan aan structureel wanbeleid van beleidsbepalers.

Deze week was ook op bezoek bij de Eppe Scholtens, de oud-voorzitter van Corenos. Scholtens is redelijk tot goed ingevoerd in het amateurvoetbal en buiten het interview om kregen we het over betalingen in het amateurvoetbal. In zijn studieperiode voetbalde de nu 57 jarige Scholtens voor Oosterparkers in Groningen. Dat was in die jaren een vereniging wat ook via sponsoren de hemel wilde bestormen maar waar helemaal niets van terecht kwam. Sponsor op een gegeven moment weg, daardoor geld weg en de ambities konden de prullenbak in. Oosterparkers is ondertussen in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal terecht gekomen en zal daar, zo verwachten velen, ook nog wel een tijdje in blijven bivakkeren. Echt verbaasd was de oud-speler van Oosterparkers niet over de teloorgang van het ooit zo roemruchte Oosterparkers want zo vertelde hij, als speler van een van de lagere elftallen snapte ik wel dat zoiets nooit goed kon gaan. “

Dat is natuurlijk ook zo want je hoeft de papieren uitgave van Voetbal International maar te lezen en je weet wat hij bedoelde. Iedere week valt er een artikel te lezen over de topclubs in het amateurvoetbal en dat zijn voetbalverenigingen die bijna beroepsmatig geleidt worden. Er staat echter ook weleens een artikel in waarvan je denkt, als dat allemaal maar goed gaat.

 Aan het begin van het seizoen 2012-2013 viel het doek in Groningen voor eersteklasser Holwierde, en wat door enkele insiders al voorspeld was. Het eerste team liep helemaal leeg toen de hoofdsponsor de geldkraan dichtdeed en de spelers daar hun conclusie uit trokken. Geen geld, dan de kicksen ook niet meer aan voor Holwierde. Jammer voor alle vrijwilligers die ook Holwierde had en ook jammer voor de supporters die zagen dat hun club roemloos van het toneel verdween.

Zo gebeurt het dus in alle geledingen van voetballand wonderland en dat is toch steeds weer een zwarte bladzijde in het boek over voetballend Nederland. Supporters en vrijwilligers die de dupe worden van een stukje wanbeleid van beleidsbepalers worden daar min of meer het slachtoffer van en dat is nog het meest trieste van dit alles. Vrijwilligers, vaak al bijna hun hele leven lid  van de vereniging, zien opeens,  wat zij bijna als hun levenswerk zien, als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Daar moest ik opeens aan denken toen ik het artikel over AGOVV las en hoopte ik in stilte dat het de laatste club zou zijn die van het toneel zou verdwijnen. Maar eerlijk gezegd, ik denk het niet want net als dat, Almere’ nooit meer mag gebeuren, zal de waan van de dag wat de meest idiote betalingen binnen voetballand wonderland blijven regeren en zullen er ongetwijfeld nog aardig wat clubs van de voetbalkaart verdwijnen