Respect(loos)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het woord respect is in de maand december misschien wel meer gebruikt dan in de maanden daarvoor wat 2012 betreft.

JOHANNN

Respect werd na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen opeens het woord waar het allemaal om moest gaan draaien in de voetbalwereld. Scheidsrechter Gözübüyük toonde tijdens het duel FC Groningen-VVV een bandje met het woord respect erop en ook in de diverse Tv-programma’s werd ons allemaal duidelijk verteld dat het nu maar eens afgelopen moest zijn om elkaar respectloos te behandelen op een voetbalveld.

Dappere woorden en waar de KNVB, onder aanvoering van Michael van Praag keurig aan meedeed. Dappere woorden die ik echter opeens heel anders zag toen de kersteditie van de Voetbal International op de deurmat viel. Bij het traditionele doorbladeren las ik de opmerking van KNVB-directeur Bert van Oostveen dat de spelers van het Nederlands Elftal tijdens het EK niet fit waren. Een leuke opmerking voor onder de kerstboom richting oud-bondscoach Bert van Marwijk zou ik zo denken en dat een half jaar nadat Oranje na drie teleurstellende wedstrijden vroegtijdig het EK moest verlaten.

Respectloos is een woord wat hier duidelijk op zijn plaats is want, en zo als enkele collega’s van Bert van Marwijk het ook aangaven, die is iemand een trap na geven. Laat dat nu net datgene zijn wat we, op commando van de KNVB juist hebben afgesproken er zou niet meer getrapt worden binnen de voetbalwereld. Want tot hier en niet verder werd er vanuit Zeist geroepen waar Bert van Oostveen echter de eerste die zich daarmee in figuurlijke zin vergaloppeerd heeft. Natuurlijk mag ook Van Oostveen een eigen mening hebben maar ventileer dan tegen de volgens jouw directe verantwoordelijke en gooi het niet eerst in de media. Een zwaktebod noem ik dat en dat is ook wat ik vind van alle voetbalforums waar iedereen onder een anonieme naam maar van alles de lucht in slingeren. Wat zou het een fantastisch gebaar zijn als voetbalsite ’s dat vanaf 1 januari 2013 niet meer zouden toestaan. Want als er iets respectloos is dan is dat het wel omdat werkelijk bijna niemand weet wie of wat er achter namen als, trekpop 13, mafkees6, soepstengel11 of meer van dat soort idiote namen zitten. Een trieste vertoning noem ik dat en ik ben blij dat die ongein op www.puurvoetbalonline.nl niet kan voorkomen.

 Deze week lanceerde Bert Koster uit Middelstum zijn eigen website www.bert-koster.nl. Een website van de man die onder andere de prachtige columns, Ralfie en de AED’ en, Het veld der Engelen, de kersteditie’ voor Puurvoetbalonline schreef. Een van de rubrieken op Bert zijn website is de rubriek, Even babbelen met Bert.’ Een van de vragen was wat voor mij de leukste rubriek was van Puurvoetbalonline om aan te werken. Bert zat natuurlijk niet op een antwoord te wachten, ik vind alles even leuk’ en dat zou ook niet helemaal de waarheid zijn. Want het technisch plaatsen van artikelen is niet altijd een groot genoegen moet ik eerlijk bekennen. Ik schrijf namelijk liever dan dat ik bezig ben met het op het juiste formaat brengen van foto’s maar ik weet, ook dat hoort er allemaal bij. Ik gaf als antwoord dat ik de rubriek, Mijn mening’ eigenlijk wel een mooi onderwerp vond omdat ik iemand ben die niets heeft met personen die op allerlei forums onder de meest vreemde namen alles zitten af te kraken. Daarom ben ik, Mijn mening’ gestart, en dat zal het opstandige in mij zijn, waarin ik over zaken die mij storen in het amateurvoetbal of in het betaald voetbal een hele duidelijke stelling inneem, en waar iedereen, en dat mag, het duidelijk niet altijd mee eens is maar waarin ik dat wel onder mijn eigen naam doe.

Dat laatste is iets dat ik, en ik weet het is een utopie, nu ook graag op alle andere voetbalsite ’s willen zien. Niets meer anoniem geneuzel maar gewoon je eigen naam gebruiken als je ergens je mening over ventileert. Dat je dan keer persoonlijk aangevallen wordt wat jouw mening betreft is gewoon, the part of the game, denk ik dan maar waarbij ik de stelregel huldig dat ik liever aangesproken wordt op wat ik zeg dan dat ik niet weet wie achter de anonieme schrijvers zitten.

Daar moest ik opeens aan denken toen ik het artikel in de VI las waarin Bert van Oostveen even Van Marwijk een trap nagaf. De, baas’ van de KNVB, die een slecht voorbeeld geeft aan allen die binnen de voetbalwereld actief zijn, geeft hiermee aan dat we nog een lange zo niet oneindige weg te gaan hebben wat het Respect voor elkaar binnen de voetbalwereld betreft.