Een mooie dag moet je op de juiste wijze afsluiten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zaterdag 1 december stond voor mij in het teken van de wedstrijd VIBOA-Balk want dat was het duel waar ik namens de Ommelander Courant bij aanwezig mocht zijn. Een belangrijk duel voor de Winsumers want de eerste prijs van het seizoen, in de vorm van een periodetitel, kon binnengehaald worden. Er werd tot mijn verbazing veel gespeeld in Winsum want ook de overige duels konden allemaal doorgang vinden ondanks dat de weergoden aardig hun best hadden gedaan om het voor de voetballiefhebbers te, verzieken’.

1354344374NDSC08732

Een van de duels die in Winsum op het programma stond was de wedstrijd VIBOA A1-VEV’67 die als aanvangstijd 12.30 uur had en waar dorpsgenoot Wiebe Leistra in voertbalt. Na een ochtend, prutsen’ voor Puurvoetbalonline en een paar andere klusjes die mijn voorkeur eigenlijk niet hebben vond ik het dan ook rond 12.15 uur de hoogste tijd om naar Winsum te vertrekken. De eerste die ik bij aankomst op het complex aan de Schouwerzijlsterweg tegenkwam was voorzitter Rik Carmio die ook als toeschouwer aanwezig was bij het duel van de A-junioren. Een mooi duel werd ons door de Winsumer en Leekster jeugd voorgeschoteld want de passie en strijdlust droop van de wedstrijd af. Een prima fluitende jonge arbiter Dijkstra maakte het feest compleet want in het gedeelte van de wedstrijd die ik heb gezien viel er geen wanklank te horen. Samen met Rik kregen we het over normen en waarden voor zowel binnen als buiten de lijnen en de voorzitter noemde een paar voorbeelden waarvan hij vond dat zoiets niet op een sportcomplex thuishoorden. Een duidelijke mening richting racistische opmerkingen en woorden waarbij de verschrikkelijke ziekte genoemd wordt wil men in Winsum niet horen, en wat gelukkig op steeds meer complexen geldt.

Na een rondje, kantine’ richting de bestuurskamer van VIBOA waar het bekende ontvangstcomité weer paraat was om de gasten van een heerlijk kopje koffie of iets anders te voorzien. Uiteraard had, one and only’ Fré Post weer het hoogste woord en ik moet zeggen, ik vermaak daar altijd prima mee want steeds worden de aanwezigen er door Fré op gewezen dat de, pers’ aanwezig is en men dus op zijn woorden moet passen. De wedstrijd was nog niet begonnen of er hadden zich al een groot aantal bekenden aangediend zoals Jannie en Harry Schaaphok, Ludolf Faber en zijn vader, en Loppersum 2 dat mocht aantreden tegen het, All Stars-team van VIBOA en wat in de wandelgangen ook wel VIBOA 3 genoemd wordt. Loppersum hoopte van een negatief puntensaldo af te komen omdat de KNVB de Lopsters wegens niet opkomen een aantal punten in mindering had gegeven. Ik had echter niet het idee dat de reserves zich veel illusies maakten moet ik zeggen en wat enkele uren later ook uitkwam toen de uitslag op www.viboa.nl te lezen viel. Ook mijn oud-dorps en teamgenoot Harry Reitsma was in Winsum aanwezig en van Harry hoorde ik het nieuws dat zijn zoon Peter beroep had aangetekend tegen zijn schorsing van drie duels en daardoor nu vier duels geschorst was. En bedankt maar weer want we zagen in Winsum overtredingen die rijp voor rood waren maar niet als zodanig werden gezien en wat de conclusie rechtvaardigt dat er absoluut geen lijn te ontdekken valt in het beoordelen van de overtredingen die op de voetbalvelden plaats vinden. Maar Harry werd weggeroepen en ik concentreerde mij op een duel wat in de tweede helft geen wedstrijd meer was en vertrok rond half vijf richting Ezinge terwijl aan de Schouwerzijlsterweg het feest in volle gang was.

Bij aankomst daar was het lekker warm in de kamer en na de eerste gegevens te hebben ingevuld wat het duel VIBOA-Balk betrof besloot ik mijn lijstje van de te bellen trainers te beginnen. Altijd weer een mooi moment waarbij ik wel even goed kijk wat de mannen met hun teams voor resultaat hebben neergezet. Want als een, popie jopie’ aan de telefoon hangen als een trainer met zijn team tegen een nederlaag is aangelopen vind ik geen, strakke’ actie. Weer veel nieuwtjes gehoord die weer, off the record’ blijven want dat is mijn standpunt, wat je in vertrouwen verteld wordt gooi je niet de lucht in. Ondertussen waren FC Twente, Den Haag, Feyenoord en RKC al een tijdje aan het ballen en stond het duel tussen Ajax en PSV een kwartier later ook op het punt van beginnen toen ik de telefoon neerlegde en mijn, vriend’ dichtklapte. Mooi geweest vond ik zelf en heel even stond ik in dubio of ik het zou doen maar bedacht mij toch. Geen Ajax-PSV zou het worden maar het boek van Mart Smeets, Dagboek van een Sportgek” want een mooie dag in Winsum wilde ik op de juiste wijze afsluiten.