De keuze ligt bij de supporters

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Veel van de betaalde clubs nemen hun supporters niet serieus en FC Groningen is daar één van. Seizoenkaarthouders die apart voor de bekerduels een kaartje moeten kopen terwijl het, spektakel’ in Euroborg steeds vaker verzorgd wordt door de tegenpartij is daar een onderdeel van.

1353222099NDSC08732

Maar de, Trots van het Noorden’ is echter ook lief voor zijn aanhang want ze mogen deze week stemmen. Dat is overigens niet over het feit of Zlatan Ibrahimović, Lionel Messi of Christian Ronaldo aangetrokken moet worden. De aanhang mag stemmen over een nieuw uitshirt richting het seizoen 2013-2014 en ze mogen meedenken over de kleine nuances van verschil die er op het thuisshirt worden aangebracht.

De tranen rollen je bijna over de wangen van ontroering als je leest dat bij de betaalde clubs de supporters mee mogen denken richting het uit en thuistenue van hun favorieten. Als supporter heb je dan het idee, ze nemen mij serieus, en wat de supporter een onbeschrijfelijk fijn gevoel moet geven. Een gevoel waar columnist Nico Dijkshoorn een seksistische opmerking aan zou toevoegen, en waarvan iedereen wel begrijpt wat ik daarmee bedoel.

Rot toch op met dat meedenken roep ik verder heel hard want de supporters moeten eens een front gaan vormen en tegen hun club zeggen, wanneer stop je eens met die onzin. Iedere jaar moet de echte supporter namelijk weer een nieuw uitshirt aanschaffen. Want met een, oud’ shirt aankomt wordt door de harde kern bijna gezien als een overstap naar de vijand. Ik heb even op de website van de FC gekeken en een shirt voor een volwassene kost 61 euro en een kindermaat 51 euro. Prijzen waarvan ik denk, doe ff normaal maar die op de open dag van de, Trots van het Noorden’ en in de fanshop geen bezwaar vormen om de shirts als ijsjes op een tropische dag de deur uit te laten vliegen. Natuurlijk zullen er weer van die grapjassen zijn die zeggen, je hoeft het toch niet te kopen en dat klopt ook helemaal want dat ben ik zeker niet van plan. Boven op mijn in aanbouw zijnde, voetbalstadion’ hangen een groot aantal shirts en waarvan ik voor de meeste niet meer dan 10 euro heb betaald. Dat gebeurde namelijk tijdens een vakantie en ik uit het desbetreffende land het shirt van het nationale team of een vooraanstaande club meenam. Maar ieder jaar maar weer worden de uitshirts vervangen en worden er kleine nuances veranderd op het thuisshirt zodat de trouwe supporter weer in een, verouderd’ model rondloopt. En bedankt maar weer BVO’tjes want wat denken jullie toch, fijn’ met jullie trouwe aanhang mee die in een tijd dat het allemaal een beetje minder gaat straks weer de portemonnee moet trekken om er toch maar vooral bij te horen. In het interview dat ik met een echte aanhanger van de FC, Reind Verdenius, had vertelde dat Reind dat hij voor ieder shirt moest sparen. Een prima gedachte natuurlijk maar dat zal niet iedereen doen want velen leven, net als de BVO’s zelf, overigens bij de waan van de dag. Als er successen worden behaald wil iedereen opeens ergens bij horen en maakt het niet meer uit wat die poppenkast kost. Wat dat betreft volgen veel fans het voorbeeld van hun club want ook daar regeert de waan van de dag. Want ook daar worden midden in een seizoen geregeld spelers aangetrokken omdat ze op de, oude’ zijn uitgekeken. Precies eender gebeurt ook met de shirts want we zijn nog niet eens op de helft van de competitie of we kijken al weer naar het volgend seizoen en hebben in gedachte al afscheid van het, nieuwe’ uitshirt 2012-2013 genomen.