Met geld van een ander kun je volgens de waan van de dag leven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

, Orlando Engelaar heeft een aflopende verbintenis in Eindhoven en strijkt een redelijk salaris op’ was een zin die ik vanmorgen op www.voetbalprimeur.nl las. Als een redacteur schrijft dat hij 1.750.000 euro een redelijk salaris vind neem ik aan dat hij bedoelt dat Engelaar bij PSV een godsvermogen verdient.

1352818320NDSC08524

Engelaar is namelijk een van de spelers die bij PSV tot de grootverdieners behoort maar waar hij natuurlijk niet zelf debet aan is. De clubs doen zelf aan dit, circus’ mee en betalen bedragen die buiten alle proporties zijn. Een bedrag van 148.583.33 wordt er iedere maand aan Engelaar overgemaakt al zal dat in werkelijkheid misschien wel anders gaan. Orlando Engelaar mag PSV in de winterstop verlaten, wat ook geldt voor Manolev en Stef Nijland die bij PSV geen uitzicht hebben op een redelijk aantal speelminuten. Dure jongens op de loonlijst dat bij Nijland nog wel een beetje zal meevallen overigens, zorgen er in Eindhoven voor dat het enkele jaren geleden bijna fout dreigde te gaan in Eindhoven maar algemeen directeur Tiny Sanders was de man die PSV van de ondergang redde.

Vorige week mocht Engelaar een keer weer opdraven in het keurkorps van Advocaat toen een groot aantal sterkhouders van de Eindhovenaren, Van Bommel, Lens en Strootman, niet van de partij waren tegen AIK Solna. Ik heb het duel niet gezien omdat de papieren versie van Voetbal International mij interessanter leek dan een duel tussen de Zweden en PSV maar gezien het feit dat Engelaar tegen Heerenveen niet speelde denk ik dat hij een wereldpartij heeft gespeeld.

Engelaar mag dus weg en waarvan Marcel Brands zegt dat hij zich voorbeeldig gedraagt. Wat een geweldige opmerking van Brands, hij gedraagt zich voorbeeldig. Het mag toch als normaal gezien worden dat je met dat salaris het wel uit je hoofd laat om rare dingen te zeggen over PSV of Dick Advocaat denk ik dan. De verslaggever bij AIK Solna-PSV deed vorige week overigens ook nog een duit in het zakje en vroeg zich hardop af of Engelaar wel gemotiveerd zou zijn nu hij eindelijk weer een keer mocht spelen. Op dat moment denk ik even, die heeft vroeger nooit gevoetbald want anders plaats je een dergelijke opmerking niet. Engelaar is namelijk ook ooit als een klein, Engelaartje’ in de F-pupillen van een club uit zijn geboorteplaats Rotterdam begonnen en is dus in eerste plaats liefhebber. En een echte liefhebber wil altijd spelen want als je iets leuk vindt en je mag niet meedoen dan baal je. Dan maakt het niet uit of je voor PSV of voor Rottumerplaat 17 speelt, want je wilt spelen.

De hoge salarissen in het betaald voetbal zijn velen een doorn in het oog wat uiteraard goed te begrijpen is. Daarbij gaat de beschuldigende vinger vaak naar de spelers wat ergens misschien wel logisch is maar wat niet terecht is. Door het regeringsakkoord hebben weer kunnen zien dat er in Den Haag niemand met een stukje boerenverstand rondloopt en dat is binnen het betaald voetbal niet anders. De waan van de dag en dik doen met geld wat niet van jou is, zo zou je in het kort het leiden van een profclub kunnen noemen. Want als je leest dat een club als NAC een schuld van ruim 13 miljoen heeft zou ik als bestuurslid niet rustig slapen.

Dat was nog niet zo lang geleden bij PSV ook aan de orde want in de lichtstad stond ze het water tot aan de lippen maar werd een iemand, Tiny Sanders, net op tijd wakker maar voor hoelang vraag ik mij af. Want tegenover het bericht dat Engelaar weg moet omdat hij een godsvermogen verdient staat het artikel dat Dick Advocaat het verzoek bij de directie heeft neergelegd voor een extra middenvelder die er wel direct moet staan. Dat betekent dat die speler een bepaald niveau moet hebben en we raden het al, het mag een paar centen kosten. PSV moet landskampioen worden weet ook Marcel Brands want anders is hij de volgende die uit Eindhoven kan vertrekken. Dus worden er weer onverantwoorde risico’s genomen, waar de Eindhovenaren overigens niet alleen in staan, want het is toch geld van een ander dus wat maakt het uit.