FC Groningen moet een andere koers volgen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds enkele weken schrijf ik met enige regelmaat een column over het betaalde voetbal voor www.boerenmacht.nl wat een site is van de supporters van FC Groningen waarvan onderstaande ondertussen nummer drie is.

1350279471NDSC08015

FC Groningen-trainer Robert Maaskant hoeft in januari niet te rekenen op een versterking van de A-selectie. Algemeen directeur Hans Nijland heeft de roep om nieuwe spelers van de hand gewezen.

Zo begon een bericht op www.voetbalprimeur.nl dat ik gisteren voorbij zag komen over de roep om nieuwe spelers voor FC Groningen. Er zit genoeg kwaliteit in de selectie, de selectie is groot genoeg en er is geen geld voor aankopen werd door Nijland als reden opgevoerd. De laatste twee kloppen wel maar over de eerste opmerking heb ik toch mijn twijfels.

Groningen heeft volgens mij juist niet voldoende kwaliteit in de selectie en van de nieuwkomers voldoet alleen Michael de Leeuw. De rest is met alle respect, van het niveau dertien in een dozijn. Een plaats in de play offs, ik zie het niet gebeuren want zaterdag zag ik op Eredivisie Live het eerste half uur van het duel tegen NEC en ik moet eerlijk bekennen, ik vertrok fluitend naar Hunsingo-Kloosterburen. Wat een armzalig niveau voor een eredivisiewedstrijd gespeeld door spelers die een godsvermogen verdienen in een tijd dat werkend Nederland door Rutte en zijn kompanen kapot bezuinigd wordt. Een Femi die een vermogen verdiend, Luciano die aardig wat eurootjes opstrijkt, paniekaankoop Kirm die nog geen moment iets heeft laten zien en een Teixeira en Kosic die meer in de beloften spelen dan in het eerste team. Een rampzalige constatering waarbij de vraag bij mij opkomt van hoe het toch kan dat deze spelers helemaal niets te bieden hebben aan de hondstrouwe aanhang van de FC.

Scouten doen ze bij Groningen goed valt overal in de media te lezen maar dat rijmt niet met de prestaties die op het veld geleverd worden. Een wedstrijd tegen NEC in de Euroborg was in vroegere jaren een, appel-eitje’ duel die meestal redelijk gemakkelijk gewonnen werd. Dat was deze keer niet zo en de trouwe aanhang zal dit seizoen nog wel vaker tussen hoop en vrees moeten leven denk ik persoonlijk. Dat is jammer want Groningen is een mooie club die in de periode onder Ron Jans een degelijke subtopper was. Dat is het na de periode Huitstra niet meer en daar plukt Robert Maaskant nu de vruchten van. Maaskant wordt door velen gezien als een westerling met een grote bek maar we kunnen er toch niet omheen dat het een trainer is die overal wel wat heeft neergezet. Maar misschien moeten de aankopen van Groningen eens minder luidruchtig aangekondigd worden want het is niet verstandig geweest dat er geroepen werd dat Kosic een betere voetballer zou zijn dan Tadic. Een beetje bij de realiteit blijven was handiger geweest want toen Tadic bij Groningen kwam was hij ook niet die speler die hij nu bij Twente wel is.

Rondom de vijver waarin Groningen moet vissen staan er meer clubs met een hengel en dan wordt de spoeling dun. Dan kom je terecht in de categorie Zeefuik, Kappelhof en Burnet waar je als voetballiefhebber niet vrolijk van wordt. Een middenmoter zal het maximale zijn wat de FC zal bereiken al hoop ik dat ik ongelijk zal krijgen. Maar waarom dure spelers halen terwijl er in de in de beloften en jeugdteams spelers rondlopen die misschien niet slechter zijn dan wat er nu in de Euroborg rondloopt. Waarom kan het bij Ajax en Feyenoord wel dat een jeugdspeler voor de leeuwen wordt gegooid en bij Groningen niet vraag ik mij dan af. Ooit gooide Jan van Dijk de 16 jarige Arjen Robben tegen Feyenoord voor de leeuwen en die is daar bepaald niet slechter van geworden. Daarom zeg ik gewoon doen want wat er nu staat maakt het iedere week weer niet waar, dus wat heb je te verliezen.